Dostupni linkovi

Neredi u pariskom predgrađu zbog smrti mladića u pritvoru


Policija u Parizu, ilustrativna fotografija
Policija u Parizu, ilustrativna fotografija

U severnom pedgrađu Pariza izbilo je nasilje drugu noć zaredom pri čemu su stanovnici, u gnevu zbog smrti mladića u policijskom pritvoru, zapalili 15 automobila, a osam osoba je uhapšeno, saopštili su danas zvaničnici.

Neredi su počeli u utorak uveče nakon što se ispostavilo da je 24-godišnji Adama, čije prezime nije navedeno, preminuo ubrzo nakon što je uhapšen u predgrađu Bomon-sir-Oaz.

Adama je stavljen u pritvor nakon što se umešao tokom hapšenja svog brata zbog iznude, rekao je izvor blizak istrazi.

Lokalni tužilac Iv Žanije rekao je da se Adama onesvestio tokom vožnje do policijske stanice i da je odmah pozvana Hitna pomoć, ali da reanimacija nije uspela.

U neredima u sredu uveče, u nizu mesta koja se nalaze jedno pored drugog, 30-ak kilometara severno od Pariza, 15 automobila je zapaljeno, a demonstranti su pokušali da zapale i kancelariju gradonačelnika i jednu predškolsku ustanovu.

Tokom sukoba u utorak uveče, ranjeno je pet pripadnika policije i žandarmerije, dok su devet automobila zapaljena, zgrade nekoliko javnih institucija oštećene, a jedna osoba je uhapšena, navodi francuska agencija.

Mladi u predgrađu izražavaju uverenje da je policija odgovorna za Adaminu smrt, koga opisuju kao zdravog mladića sportskog duha.

Tužilac je rekao da će se autopsijom utvrditi uzrok mladićeve smerti.

Do nasilja dolazi u trenutku kada su francuske bezbednosne snage prenapregnute posle višemesečnog vanrednog stanja zbog terorističkih napada i nasilnih antivladinih protesta, napominje AFP.

XS
SM
MD
LG