Dostupni linkovi

Ministri odbrane i spoljnih poslova u Vašingtonu o borbi protiv IDIL


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ministri odbrane i spoljnih poslova iz više od 30 zemalja okupiće se u Vašingtonu kako bi razmotrili naredne korake u borbi protiv samozvane Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

Američki ministar odbrane Ešton Karter dočekaće svoje kolege u bazi Endruz kod Vašingtona, što će biti četvrti sastanak koalicije protiv IDIL koji organizuju SAD.

Ministri će pokušati da naprave plan kako da intenziviraju borbu i iskoriste uspehe koje su do sada ostvarili u borbama za kontrolu iračkih i sirijskih gradova.

Američki državni sekretar Džon Keri će u četvrtak prvi put biti domaćin sastanka ministara odbrane i spoljnih poslova zemalja iz koalicije koja izvodi vazdušne napade na položaje islamističkih militanata.

Očekuje se da će razgovarati o koordinaciji političkih i vojnih aktivnosti, uključujući finansiranje kampanje protiv terorizma, borbu protiv odlazaka stranih boraca i stabilizaciju u gradovima koji su oslobođeni od IDIL.

"Postižemo uspeh na terenu u Iraku i Siriji, ali nam predstoji mnogo posla. Ovo je ogroman izazov koji će biti s nama još godinama", izjavio je specijanli predstavnik američkog predsednika u koaliciji Bret Makgurk.

Jedan od glavnih tema na sastanku u četvrtak biće situacija u Libiji i povećanje broja stranih boraca u toj zemlji, rekao je Makgurk.

XS
SM
MD
LG