Dostupni linkovi

Serija novih hapšenja u Turskoj


Hapšenje pripadnika turske vojske u Mersinu 19. jula 2016.
Hapšenje pripadnika turske vojske u Mersinu 19. jula 2016.

Vojni savjetnik predsjednika Turske Recepa Tyyjipa Erdogana, potpukovnik Erkan Kivrak priveden je u jednom hotelu u okrugu Serik, u južnoj turskoj provinciji Antalija, prenela je u utorak novinska agencija Anadolija.

Anadolija navodi da je Kivrak priveden dok je bio na odmoru, dodajući da je prebačen u Ankaru.

Za sada nije poznat razlog privođenja, iako je više desetina visokih vojnih zvaničnika uhapšeno zbog navodne umiješanosti u pokušaj državnog udara.

Istovremeno je portparol turskog predsjednika saopštio da je 14 vojnika uhapšeno u Marmarisu zbog pokušaja napada na Erdogana, i da se za još nekolicinom traga. Prethodno je Erdogan u intervjuu za CNN rekao da je "za dlaku izbjegao smrt" kada su zavjerenici, u pokušaju državnog udara, upali u tursko ljetovalište Marmaris, gdje je bio na odmoru.

"Da sam ostao još 10, 15 minuta, ubili bi me ili oteli", rekao je Erdogan u intervjuu za američku televizijsku mrežu CNN.

Erdoganov portparol je naveo da je mala frakcija u armiji pokušala da izvede udar i da to neće imati efekta na bezbjednost. Dodao je ipak da je nekoliko hiljada vojnika bilo umješano u pokušaj udara.

Istovremno je javni TV servis NTV objavio da je 15 000 vojnog personala suspendovano jer su povezani sa neupjelim pokušajem državnog udara.

"Preuzećemo ekstra mjere predostrožnosti da bi obezbijedili sigurnost" naveo je Erdoganov portparol prenosi Reuters.

Vojska je rekao je on bila posljednje utočište takozvanih "Gulenista", i dodao da ukoliko SAD budu insistirale na pružanju utočišta Fetluhu Gulenu, kojeg turske vlasti označavaju kao odgovornog za pokušaj puča, "turski narod će misliti da ga SAD štite".

Ponovio je da su pripremili dosije za izručenje Gulena i poslali ga SAD.

U prvih 48 sati nakon pokušaja puča u Turskoj uhapšeno je 6000 ljudi, među njima visokih vojnih zvaničnika, članova visokog sudskog vijeća, sudija Ustvanog suda, kasacionih sudija i tužilaca.

XS
SM
MD
LG