Dostupni linkovi

Podgorica: EU zajednički cilj Kosova i CG


Ilustracija
Ilustracija

Crna Gora i Kosovo dijele zajednički spoljnopolitički cilj, a to je članstvo u Evropskoj uniji, saopštila je generalna direktorica za evropske poslove u Ministasrvu vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPE) Crne Gore, Snežana Radović.

Predstavnici MVPEI bili su domaćini kosovskim kolegama, koji su u Crnoj Gori boravili 18. i 19. jula, u okviru primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosovo – EU.

Kosovsku delegaciju je predvodio direktor Sektora za koordinaciju procesa stabilizacije i pridruživanja u Ministarstvu za evropske integracije Artan Čolaku.

Direktorica za evropske poslove u MVPEI Snežana Radović je istakla da Crna Gora i Kosovo dijele zajednički vanjskopolitički cilj – članstvo u EU, te da su obje države posvećene ostvarenju te misije.

Podsjetila je da je Sporazum o saradnji u procesu evropske integracije između vlada Crne Gore i Kosova stupio na snagu 19. februara 2015. i istakla da on predstavlja dobru osnovu za razmjenu znanja i iskustva iz procesa evropske integracije u pravcu daljeg snaženja administrativnih kapaciteta neophodnih za pristupanje EU.

Istakla je da je Crna Gora u dosadašnjoj fazi evropske integracije akumulirala značajno znanje, ekspertizu i iskustvo koje je spremna da stavi na raspolaganje i drugim državama iz regiona i na taj način doprinese njihovom bržem i kvalitetnijem napredovanju prema članstvu u EU.

"Predstavnici crnogorskog MVPEI su upoznali kolege iz Kosova sa strukturama za koordinaciju procesa evropske integracije u Crnoj Gori, kako one za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, tako i strukture za vođenje pristupnih pregovora", saopšteno je iz MVPEI.

XS
SM
MD
LG