Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vučić s Mogerini o evrointegracijama i dijalogu


Federika Mogerini i Aleksandar Vučić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da je u Briselu sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini razgovarao o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine čiji je ključ uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kao i o reformama koje će daleko više privući investitore u Srbiji i regionu i podstaći privredni rast.

Vučić rekao je da je najpre to bio "dug i koristan razgovor delegacija" Srbije, i EU a da su Mogerini i on potom "razgovarali u četiri oka".

Razgovarali su i o tome kako djelotvorno krenuti u pregovore o otvorenim poglavljima 23 i 24 kao i o poglavlju 35 koje se tiče normalizacije odnosa Beograd-Priština i stabilizacije Balkana. Vučić je podvukao da to znači da se izbjegnu problemi i za Beograd i za Prištinu i da ne bude sukoba i svađa.

Prema njegovim riječima u razgovoru sa visokom predstavnicom EU je upravo naglasak stavljen na provodjenje ključnih reformi javnih preduzeća, javne uprave i stabilizacije javnih finansija.

Na pitanje da li je sa Federikom Mogerini dogovreno kako da se opipljivo podstakne primjena Briselskih sporazuma s Kosovom koji su u zastoju, Vučić rekao da nije sve u zastoju, ali da jeste ono što se tiče sprovodjenja sporazuma o Zajednici srpskih opština.

On je, medjutim, rekao da to sve treba sagledati i u okviru onoga što je do sada postignuto i dobro urađeno, i što je "uticalo na smirivanje i daleko manji broj incidenata između Albanaca i Srba na Kosovu".

Vučić je rekao da će se uskoro sastati timovi Beograda i Prištine i najavio mogućnost potpunog dovršenja sporazuma o telekomunikacijama koji je, kako je rekao, dobar i za Albance i za Srbe, kojima je važno da mogu da sa centralnom Srbijom razgovaraju po jeftinoj tarifi.

XS
SM
MD
LG