Dostupni linkovi

Turska na Kosovu: Autoputevi, džamije i politička podrška


Hašim Tači, tadašnji premijer Kosova, turski predsjednik Redžep Tajib Erdogan i predsednik Islamske zajednice Kosova, muftija Naim Ternava na ceremonij otvaranja obnovljene Velike džamije u Prištini, novembar 2010.
Hašim Tači, tadašnji premijer Kosova, turski predsjednik Redžep Tajib Erdogan i predsednik Islamske zajednice Kosova, muftija Naim Ternava na ceremonij otvaranja obnovljene Velike džamije u Prištini, novembar 2010.

Turska je zemlja sa najvećim direktnim stranim investicijama na Kosovu. Na osnovu poslednjeg izveštaja Centralne banke Kosova, tokom 2014. godine, te investicije su prešle 290 miliona eura.

Turska državna agencija za međunarodni razvoj, TIKA, od 2004. deluje na Kosovu i od tada je realizovala preko 500 projekata u oblastima obrazovanja, zdravstva, zaštite kulturnog nasleđa, poljoprivrede, te unapređenju ljudskih kapaciteta unutar institucija i dr. Ukupan iznos tih investicija je nepoznat.

Bljerim Karabadžaku, službenik TIKA-e u Prištini, kaže da organizacija nastavlja da radi u različitim oblastima.

"Investicije su najviše koncentrisane u oblasti obrazovanja, kao što je razvoj obrazovne infrastrukture – renoviranje škola, snabdevanje istih i sl. Takođe je izgrađena jedna Medresa koja deluje u sklopu Islamske zajednice Kosova", kazao je Karabadžaku.

Ahmet Sadriu, portparol Islamske zajednice Kosova, kaže da je TIKA od dolaska na Kosovu u nekoliko navrata vršila restauraciju arhitektonskih i istorijskih objekata koji pripadaju materijalnom nasleđu islamske provenijencije iz vremena Osmanskog carstva u nekoliko gradova Kosova.

"Radi se o restauraciji nekoliko starih džamija izgrađenih u vreme Osmanskog carstva. U Prištini to su Velika i Srednja džamija, u Prizrenu je Sinan pašina džamija i još jedna u blizini hamama. Zatim, restauracije džamija su izvršene i u Peći, u Sušici, mestu rođenja Mehmeta Akifa... Razgovara se o restauraciji i nekoliko drugih džamija a na osnovu sporazuma. Mi predlažemo, oni izaberu i onda implementacija se vrši zajedno", pojašnjava Sadriu.

Turska je na Kosovu prisutna i preko infrastrukturnih projekata.

Američko-turski konzorcijum Bechtel-Enka radio je na izgradnji autoputa koji veže Kosovo sa Albanijom. Isti konzorcijum radi i na izgradnji autoputa Priština - Elezov Han (Đeneral Janković), koji Kosovo spaja sa Makedonijom.

Otvaranje autoputa koji veže Kosovo sa Albanijom, a koji je radio američko-turski konzorcijum Bechtel-Enka
Otvaranje autoputa koji veže Kosovo sa Albanijom, a koji je radio američko-turski konzorcijum Bechtel-Enka

Turski konzorcijum Limak Celik privatizovao je kosovsku mrežu za distribuciju električne energije, za 26,3 miliona eura. Tursko-francuski konzorcijum Limak-Aeroport de Lyon, uzeo je na koncesiju na 20 godina međunarodni prištinski aerodrom i obavezao se da u njega uloži preko 100 miliona eura.

Mahir Jagdžilar, lider najveće turske partije na Kosovu, KDTP (Kosova Demokratik Türk Partisi), u razgovoru za RSE navodi da je turska prisutnost na Kosovu važna pre svega zbog dugogodišnjih istorijskih, kulturnih i porodičnih veza.

Pored toga, kako kaže, Turska je pored navedenog bila aktivna i u izgradnji demokratskih institucija, te nije izostala ni ona politička podrška Turske oko priznanja Kosova kao nezavisne države.

"U tom smislu, smatram da je Turska odigrala značajnu ulogu u razvoju Kosova i razvoju demokratskih institucija", konstatuje Jagdžilar.

Zbog "posebne veze" između Kosova i Turske, ovakva prisutnost Turske na Kosovu treba da se shvati normalno, kaže on.

"S druge strane, kao i svaka država na svetu po principu globalizacije, oni žele da se prošire, i da šire svoju ekonomsku moć i da otvore nove trgovinske veze. U tom smislu, Kosovo kao jedno značajno mesto na Balkanu, bilo je povod interesovanja Republike Turske sa svim privrednim mogućnostima", navodi Jagdžilar.

Na Kosovu inače živi oko 19.000 pripadnika turske zajednice. Ova zajednica je uključena u politički život Kosova, te kao i sve ostale, imaju pravo na predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje na svom maternjem jeziku jeziku.

RSE je tokom 2015. izveštavao i kako tursko nastavno osoblje u osnovnim i srednjim školama na Kosovu pored redovne plate iz budžeta Kosova svake godine od Turske prima po 1.200 eura, preko Ambasade Republike Turske.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG