Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Podgorica uzvraća na optužbe Moskve: Poštujemo Ustav, a ne tuđe želje


Marija Zaharova

U prvoj reakciji crnogorske Vlade na najnovije optužbe portparolke Ministarstva inostranih poslova (MIP) Ruske Federacije zvaničnoj Moskvi se u Podgorici zamjera na nediplomatskom jeziku predstavnice ruske diplomatije i ocjenjuje da su ovakve izjave najbolja je potvrda onoga o čemu je govorio premijer Milo Đukanović.

"Takvim izjavama htjeli bi da nas uče da poštujemo njihove želje o referendumu, a ne Ustav naše države. Uostalom, da li ćemo, i o čemu, odlučivati referendumom, o tome ćemo mi odlučivati. I ako je od prijatelja, mnogo je", kaže se u sopštenju Vlade i dodaje da je optužba o tome ko ruši prijateljske odnose sa Rusijiom, apsolutno neosnovana.

Moskva je u četvrtak preko portparolke MIP-a, Marije Zaharove, optužila premijera Đukanovića da vodi antirusku politiku i da je "kleknuo pred rukovodstvom NATO-a".

Posljednja poruka zvanične Moskve samo je jedna u nizu oštrih reakcija zvaničnika iz Ruske Federacije na račun Vlade u Podgorici.

Milo Đukanović
Milo Đukanović

Podsjetimo, jedna slična je uslijedila u maju nakon što je 28 članica NATO potpisalo pristupni protokol o ulasku Crne Gore u Alijansu.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je tada najavilo proporcionalni odgovor na širenje NATO, a zvaničnici ruske Dume su, između ostalog, upozorili da "Crna Gora prelazi u kategoriju potencijalnih ciljeva Rusije".

Politički analitičar Branko Lukovac za RSE kaže da ovaj posljednji oštar stav Moskve na račun Crne Gore, njenih vlasti i premijera Mila Đukanovića, "nije ništa novo".

"Rusija svoj stav protivljenja širenja NATO zastupa već dugo vremena i u kontinuitetu a pogotovo na prostorima gdje ona smatra da polaže određene interese", ocjenjuje Lukovac.

"Mislim da mi ne treba da se mnogo uznemiravamo zbog takvih stavova. Prosto kad se proces učlanjenja Crne Gore u NATO završi, nadam se do kraja ove ili početkom iduće godine, stvari će doći na svoje mjesto. I mislim da će Crna Gora i Rusija moći već tada, sa okončanim takvim procesom, da se posvete normalizaciji svojih odnosa, i da dogovaraju osnovu za unapređenje odnosa u skladu sa tradicijom dugom tri vijeka, između Crne Gore i Rusije", riječi su Lukovca.

Branko Lukovac
Branko Lukovac

Portparolka ruskog MIP-a Marija Zaharova na konferenciji za medije je kazala i da je Moskva obratila pažnju na Đukanovićevu izjavu o "ruskoj propagandi" koja je opasna i usmjerena onima koji su se "zaglavili u prošlosti".

Na pitanje RSE kome su namijenjene ovakve oštre poruke zvanične Moskve, čijem javnom mnijenju, Branko Lukovac odgovara: "Mislim da se one, prije svega, odnose na NATO, ali isto tako i na očekivanja da će u javnosti Crne Gore to imati određenog uticaja. Polazeći od tradicionalnih veza sa Rusijom, polazeći od uticaja Ruske pravoslavne crkve od snage, ja bih rekao, Srpske pravoslavne crkve (SPC) i određenih činilaca unutar Crne Gore, pa i u regionu na koje se oni oslanjaju".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG