Dostupni linkovi

Srbija investira na Kosovu: Dozvole nam ne trebaju


Zgrada opštine Zvečan
Zgrada opštine Zvečan

Vlada Republike Srbije u razvoj severa Kosova ulaže značajna sredstva, kažu za program RSE predsednici privremenih organa Opština Zvečan i Kosovska Mitrovica Ivan Todosijević i Aeksandar Spirić, koje je Vlada Srbije i imenovala na ove pozicije. Dozvole od centralnih vlasti u Prištini nemaju, ali kažu da im nisu ni potrebne.

Šefica opštinske administracije u Severnoj Mitrovici Adrijana Hodžić takođe kaže da je izdavanje dozvola za implementaciju tih projekata isključiva nadležnost lokalnih vlasti, dok su iz Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja prethodno za RSE izjavili da investicije Srbije u jednom delu teritorije Kosova, odnosno izgradnji povratničkog naselja "Sunčana dolina" u Zvečanu, bez dogovora ili ranijeg obaveštenja, predstavljaju uplitanje Srbije u unutrašnja pitanja Kosova.

Predsednik privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić kaže da time Vlada Srbije ulaže maksimalne napore da poboljša položaj srpskog naroda i ističe projekat izgradnje regionalnog vodovoda za tri opštine na severu Kosova u koji je uloženo blizu 10 miliona evra, a koji će rešiti decenijski problem vodosnabdevanja.

Opštine Zvečan i Severna Mitrovica snabdevaju se vodom iz regionalnog vodovoda u Šipolju, Južna Mitrovica, pa su restrikcije vode posebno u letnjem periodu učestale, a neki delovi naselja vodu ne dobiju i po nekoliko dana.

Od bitnijih infrastrukturnih projekata izdvaja i proširenje ulice Vlade Ćetkovića prema naselju Mali Zvečan, izgradnju dečjeg obdaništa u multietničkom naselju Bošnjačka mahala, izgradnju hladnjače za otkup voća i povrća i otvaranje Sigurne kuće u Severnoj Mitrovici.

Ono što jeste ohrabrujuće, a problem je svih bez obzira na versku pripadnost i naciju, jeste sigurna kuća koja će ovih dana biti otvorena u Kosovskoj Mitrovici. Privremeni organ ulaže napore da se borimo sa tom učestalom pojavom, koja nažalost je sve više dominantna, nasilje nad ženama. Želimo da pružimo ono što je najneophodnije u društvu, a koje se pokazalo kao nešto alarmantno.”

Vlada Srbije preko privremenih organa finansira iizgradnju stambenih jedinica, za socijalno ugrožene i mlade bračne parove, kao i brojne kulturne manifestacije. Ovi projekti vredni su od pet do 50 miliona dinara, navodi Spirić, a na pitanje da li imaju dozvole iz Prištine za gradnju, kaže da ih nemaju, jer nisu ni potrebne.

“Imajući u vidu da lokalna samouprava radi po poslovniku i statutu i naše ingerencije su te koje omogućavaju da sve te projekte realizujemo bez problema. Tu je Vlada Republike Srbije i nadležne institucije i ustanove koje rade po zakonima Vlade Republike Srbije, imajući u vidu da Direkcija za imovinu Srbije je ta ključna kada su u pitanju imovinsko pravni odnosi pogotovo kada je u pitanju gradnja i to je ta saglasnost koju tražimo i za koju je i dalje zadužena.”

Predsednik Privremenog organa u Zvečanu Ivan Todosijević s ponosom naglašava da Vlada Republike Srbije trenutno u ovoj opštini finansira i realizuje izgradnju banjskog lečilišta, Rajska banja, naselje Sunčana dolina i regionalni vodovod.

„Sve što smo planirali i odradili ne bi bilo moguće bez naše države Srbije, bez Vlade Republike Srbije, bez Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Eparhije raškoprizrenske koji su ove projekte prepoznali i stavili ih i u red projekata od velike nacionalne važnosti.

Sunčana dolina, moderno povratničko naselje koje će biti povezano putnom infrastrukturom imaće i sve prateće sadržaje, a specifičnost projekta je da će biti održiv i sa ekonomskog i bezbednosnog aspekta, naglašava on. U ovaj projekat Srbija posle devedesetih godina ulaže najveća sredstva na Kosovu i Metohiji. Trista povratničkih porodica biće useljeno, odnsono 1.500 novih stanovnika u Opštini Zvečan, a svaka povrtanička porodica dobiće po jedno radno mesto.”

Završetak radova očekuje se do kraja 2017. godine, a trenutno se se radi studija izvodljivosti projekta koji će finasirati Vlada Srbije, za fabriku baterija koja će biti smeštena u trepčinom krugu, a koja će uposliti 250 radnika.

Adrijana Hodžić
Adrijana Hodžić

Šefica opštinske administracije u Opštini Severna Mitrovica Adrijana Hodžić kaže da se uspešnost rada lokalnih samouprava meri na osnovu sposobnosti rukovodstva da privuče dodatna sredstva za ulaganje u opštinama, naročito kada su u pitanju kapitalne investicije, a izdavanje dozvola za njihovu implementaciju je u isključivoj nadležnosti lokalnih samouprava, koje bi trebalo da imaju urbanističke razvojne planove na osnovu kojih se dodeljuju određene dozvole za realizaciju infrastrukturnih projekata.

“Ukoliko bismo mi imali neku investiciju koju bi investirala neka ambasada ili ne znam možda i Republika Srbija, ono što je naša obaveza kao opštine Severna Mitrovica, jeste da u okviru naših mogućnosti, omogućimo realizaciju tih istih projekata na terenu, a saglasnost i dozvole idu iz opštine Severna Mitrovica. Ta nadležnost jeste na lokalnim insitucijama, a ne na centralnim vlastima, u ovom slučaju Prištine.”

S druge strane, iz Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja prethodno su za RSE izjavili da investicije Srbije u jednom delu teritorije Kosova, a reč je o projektu izgradnje povratničkog naselja "Sunčana dolina" u Zvečanu, bez dogovora ili ranijeg obaveštenja, predstavlja uplitanje Srbije u unutrašnja pitanja Kosova.

Tako veliki projekti moraju da prođu kroz centralne institucije, jer za bilo kakvu gradnju unutar teritorije Kosova, same opštine moraju da dobiju odgovarajuću dozvolu, naveli sui z ovog ministarstva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG