Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dačić: Srbija pouzdan partner EU iako ne podržava sve stavove


Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u četvrtak da je pogrešno doprinos Srbije spoljnoj i bezbjednosnoj politici EU mjeriti crno-bijelom slikom da se mora odlučiti za jednu od strana.

Na konferenciji "Globalna strategija spoljne i bezbjednosne politike EU i zapadni Balkan" Dačić je rekao da se Srbija do sada pokazala kao pouzdan partner u očuvanju stabilnosti na Balkanu, ali i ublažavanju posljedica migrantske krize koja je uzdrmala cijelu Evropu.

On je podvukao da je Srbija prilikom donošenja nekih odluka imala u kontinuitetu konzistentant stav - da nije u ovoj fazi u mogućnosti da podrži sve odluke EU.

"U nekim situacijama nismo pratili stav EU i nismo se pridruživali njihovim izjavama, ali smo s druge strane dali svoj značajan doprinos", istakao je Dačić i dodao da je to Srbija posebno dokazala i tokom prošlogodišnjeg predsjedavanja organizacijom OEBS, prenose beogradski mediji.

On je podvukao da strateško opredjeljenje Srbije ostaje punopravno članstvo u EU, iako se taj proces u protekle dvije godine nije odvijao živom dinamikom i otvorena su samo dva poglavlja.

"Ohrabruje što nastavljamo taj proces 18. jula otvaranjem dva ključna reformska i politička poglavlja 23 i 24", istakao je Dačić.

XS
SM
MD
LG