Dostupni linkovi

Britanija još nije donijela odluku o aktiviranju člana 50


Novi britanski ministar finansija Philip Hammond
Novi britanski ministar finansija Philip Hammond

Britanija tek treba da odluči kada će aktivirati član 50 Lisabonskog sporazuma i započeti formalni proces izlaska iz EU, izjavio je u četvrtak novoimenovani ministar finansija Philip Hamond do juče šef diplomatije Ujedinjenog Kraljevstva.

U intervjuu za radio-stanicu LBC, Hammond je na pitanje da li će član 50 biti aktiviran do kraja ove godine, rekao da takva odluka još nije donesena.

"Mi smo sada dobili ključne igrače koji će biti uključeni u proces donošenja odluke i kada premijerka završi danas sa svojim obavezama, siguran sam da ćemo sjesti i početi da razgovaramo o britanskoj pregovaračkoj strategiji i kako da je realizujemo", rekao je Hammond i dodao da ne može da odgovori na pitanje kada će biti pokrenut postupak formalnog izlaska.

Nova britanska premijerka Theresa May imenovala je dugogodišnjeg euroskeptika Davida Davisa, iz konzervativnijeg krila torijavaca za ministra koji će sa EU voditi pregovore o Brexitu.

Britanski ministar finansija Philip Hammond, koji će na tom mjestu zamijeniti Georgea Osborna rekao je da odluka o Brexitu znači da Britanija napušta jedinstveno tržište, ali da bi trebalo sada da pregovora o postizanju novog dogovora sa trgovinskim partnerima.

"Kao rezultat naše odluke da napusitmo EU, mi ćemo izaći sa jedinstvenog tržišta. Pitanje je kako ćemo pregovarati sa Unijom ne sa aspekta članova, već sa aspekta bliskih susjeda i trgovinskih partnera", odgovorio je Hammond.

U izjavi za drugi medij, Sky news, on je takođe poručio da neće biti novog vanrednog bužeta i pored toga što se to pitanje poteže nakon nestabilnosti koje je pratila odluka Britanaca da izađu iz EU.

Hammond se danas sastaje sa direktorom Banke Engleske Markom Careneyem da, kako je rekao, "procijene gdje su" iako je naveo je svjestan da je britanska ekonomija dobro uzdrmana odlukom izlasku iz EU.

XS
SM
MD
LG