Dostupni linkovi

Jeff Shell, član UO RSE protjeran iz Rusije


Jeff Shell

Jeffu Shellu, jednom od izvršnih direktora NBC Universala i članu upravnog odbora RSE, onemogućen je ulazak u Rusiju, javio je The New York Times (NYT), dodajući da je na nekoliko sati bio pritvoren prije nego što je ispraćen na let van Rusije u srijedu ujutro.

Shell koji je u NBC Universalu odgovoran za produkciju igranih filmova, rekao je da je u Rusiju putovao zbog posla kada je nakratko pritvoren i nakon čega su mu naredili da napusti zemlju.

Kako je rekao NBC Universal trenutno snima film u Rusiji. Jeff Shell, podsjeća NYT, je također i predsjednik Borda guvernera, američke federalne agencije koja nadgleda Voice of America, Radio Slobodna Evropa i druge vladine medije.

Shell je u Moskvu došao oko 11 sati I 30 minuta i bio je u redu za kontrolu kada su ga izdvojili.

“Odveden sam u malu prostoriju i ostavljen nasamo oko pola sata prije nego što je ušla osoba sa dokumentima na ruskom jeziku koje su tražili da potpišem” rekao je Shell u telefonskom razgovoru za NYT.

On je odbio da potpiše, uz obrazloženje da neće potpisivati nešto što ne razumije.

Potom mu je, kako je rekao, donesena prevedena verzija dokumenta, u kojoj je navedeno da mu je zabranjen ulazak u zemlju.

Shell je rekao da su ga potom ispratili u drugu prostoriju gdje je bio zatvoren skoro tri sata prije nego što mu je obezbijeđen let za Amesterdam.

“Naoružani stražar je došao po mene i ispratio me do aviona tj. do mog sjedišta” rekao je Shell dodajući, “moj pasoš je dao pilotu i rekao mu da mi ga ne vraća dok ne budem na holandskoj zemlji. Bilo je vrlo neprijatno.”

Kako je objasnio, nije mu objašnjeno zašto mu je onemogućen ulazak u Rusiju.

Kako navodi The New York Times ovaj incident događa se u vrijeme pogoršanih odnosa između Vašingtona i Moskve, koje se u posljednje vrijeme manifestuju i u međusobnom protjerivaju diplomata.

Prošlog mjeseca su SAD protjerale dvoje Rusa u znak odmazde za napad na američkog policijaca u Moskvi.

Istovremeno, prošle sedmice su ruske vlasti naredile protjerivanje dvoje američkih diplomata nakon, kako su rekli, “neprijateljskog poteza” američke Vlade.

XS
SM
MD
LG