Dostupni linkovi

Vlada Srbije: Sarađivaćemo sa EK u istrazi o ceni čelika


Detalj iz smederevske Železare
Detalj iz smederevske Železare

Vlada Srbije saopštila je da će u potpunosti sarađivati sa Evropskom komisijom u vezi sa istragom zbog navodnog „dampinga“ cena čelika iz Srbije prilikom izvoza u EU, saopšteno je iz Vlade.

„Vlada Srbije upoznata je s postupkom pokrenutim po žalbi za navodni damping prilikom izvoza čelika u EU, a koju je uložio Eurofer, udruženje proizvođača čelika iz EU, i u potpunosti će u rešavanju ovog pitanja sarađivati sa Evropskom komisijom", navodi se u saopštenju.

"Očekujemo da od Komisije uskoro dobijemo potpunu dokumentaciju, s preciznim informacijama na osnovu kojih ćemo pripremiti odgovor, u uverenju da proizvođači iz Srbije nisu prekršili pravila anti-dampinga", navela je Vlada.

Vlada Srbije u saopštenju je izrazila uverenje "da će i Evropska komisija prihvatiti te argumente".

Nekoliko dana nakon što je kineski "Hestil" zvanično preuzeo smederevsku Železaru, zvanični Brisel pokrenuo je istragu protiv Srbije zbog dampinga cena čelika - prodaje ispod nominalne cene.

Potpisivanje ugovora o preuzimanju Železare
Potpisivanje ugovora o preuzimanju Železare

Antidamping pocedura pokrenuta je za čelik koji je osim iz Srbije, u EU stizao iz Brazila, Irana, Rusije i Ukrajine.

Agencije navode da se evropski proizvođači čelika u žalbi pozivaju na Protokol 5. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji se odnosi na državnu pomoć i izvozne procedure.

Dodaje se da se predmet istrage odnosi se na period od 1. jula 2015. godine do 30. juna 2016. godine, kada je Železarom upravljao 'HPK inženjering' na čelu sa Peterom Kamarašom.

EU je na svom sajtu objavila tekst odluke o pokretanju istrage.

Ekonomski novinar Dimitrije Boarov, za RSE ukazuje da industrija čelika večito vodi borbu sa institucijom dampinga i antidampinga, te da je za tu oblast uobičajeno da se stalno pazi da neko ne umanjuje troškovne kalkulacije evropskih čeličana.

Boarov, istovremeno, ukazuje da treba voditi računa o dve ključne stvari – prvo da se ulaskom kineskog Hestila u Železeru, cela stvar može staviti u širi kontekst trgovinskih odnosa EU i Kine, gde su, kako ukazuje, interesi masivni.

„Ako jedna strana pritisne drugu na jednoj poziciji, to može da joj se vrati na nekoj drugoj poziciji. Kinesko tržište je od ogromnog značaja za EU i mislim da će inicijativa Udruženja za gvožđe verovatno proći političku i ekonomsku trijažu na najvišim nivoima u celoj EU, tako ja tu ne očekujem neke ishitrene poteze i pretpostavljam da je kineska strana, ulazeći u smederevsku Železaru, vagala i takvu jednu reakciju kakva će, kako čujemo, biti pokrenuta“, ocenio je Boarov.

Druga stvar o kojoj treba voditi računa, dodaje Boarov, jeste pretpostavka da bi Srbija mogla biti reeksporter krupnijih količina čelika iz Kine preko Smedereva, na šta se, kako kaže aludira.

Dimitrije Boarov
Dimitrije Boarov

„Mislim da je to preuranjeno i da se o tome može razgovarati kao o nekom, da tako kažem, anticipiranom postupku iz EU u nekom budućem vremenu. Tako da ja ne bih dramatizovao ovo saopštenje iz evropskog udruženja za čelik, ali pretpostavljam da će oko toga ipak stalno biti izvesnog natezanja“, kaže Boarov.

Ovo je drugi put da se Železara Smederevo našla u foksu javnosti od kada ju je 1. jula 2016. godine i zvanično preuzela kineska kompanija „Hestil“, koja ju je kupila za 46 milina evra.

Podsetimo, svega tri dana nakon preuzimanja, javno su razmenjene optužbe između smenjenog menadžera Železare, Petera Kamaraša i menadžmenta Železare i Ministarstva privrede.

Kamaraš, koji je smenjen 25. juna, u otvorenom pismu javnosti je odbacio optužbe za loše poslovanje tokom njegovog upravljanja i izneo optužbe za nepovoljnu kupovinu sirovina.

U odgovoru Ministarstva privrede, ti navodi su nazvani "zlonamernim" i "tendencioznim", dok je jedan od prozvanih rukovodilaca, kako su preneli mediji, naveo da je „HPK menadžment“ imao samo jednog kupca i dobavljača, Kamarošovu firmu Picaro.

Rešenje za smederevsku Železaru, traži se od januara 2012. godine, kada je čeličanu, nakon gotovo deset godina rada, napustio američki U.S. Steel prodavši je vladi Srbije za simboličnih jedan dolar.

„HPK inženjering“ preuzeo je upravljanje u aprilu prošle godine, nakon poslednjeg neuspešnog tendera na koji se javio samo američki „Esmark“.

Početkom jula, Železara je dobila novog vlasnika, kinesku kompaniju „Hestil“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG