Dostupni linkovi

Obeležava se 160 godina Teslinog rođenja


Nikola Tesla
Nikola Tesla

Nizom manifestacija u nedelju se obeležava 160 godina rođenja naučnika Nikole Tesle. Tim povodom otkriven mu je spomenik na platou između Hrama Svetog Save i Narodne biblioteke Srbije u Beogradu. Na Kalemegdanu je postavljena replika Teslinog transformatora snage 12 miliona volti, čije varnice dosežu do devet metara.

Replika koristi najsavremeniju tehnologiju i može raditi u više režima, a jednim od njih postiže se i standardni režim karakterističan za Tesline transformatore, kakav je bio i njegov transformator iz Kolorado Springsa.

Na Kalemegdanu se održava i edukativno-zabavna igra "Tesla soba" dok je u Muzeju Nikole Tesle otvorena je izložba "Doživi Teslu" sa postavkom u virtuelnoj stvarnosti.

U Srbiji se na Teslin rodjendan obeležava i Dan nauke u okviru kog su organizovane različite radionice, izložbe, ulični eksperimenti i druge manifestacije, kojima se populariše nauka.

U Hrvatskoj, u Zagrebu, se povodom Teslinog rođendana održava trodnevna manifestacija započeta konferencijom „Tesla u Zagrebu“, tradicionalnim polaganjem cveća na Teslin spomenik gdje je biti održan i svečani program te proslavom i dodelom Godišnje Nagrade Nikola Tesla – Genije za budućnost. U Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ održano je i predavanje o Nikoli Tesli uz demonstracije nekih od njegovih izuma.

XS
SM
MD
LG