Dostupni linkovi

Popularnost Angele Merkel raste zbog pada priliva izbeglica


Angela Merkel
Angela Merkel

Popularnost nemačke kancelarke Angele Merkel sve je veća, dok rejting desnice opada, a razlog je uglavnom smanjenje priliva izbeglica u Nemačku, pokazali su rezultati dve ankete.

Kancelarku podržava 59 odsto građana, što je znatno više nego u septembru prošle godine, kada je ona odlučila da otvori vrata izbeglicama iz Sirije, navodi se u mesečnoj anketi Instituta Infratest Dimap, čije je rezultate objavila danas televizijska mreža ARD.

Hrišćanska demokratska unija, na čijem je čelu Angela Merkel, zabeležila je porast podrške birača za dva odsto.

Po anketi magazina Štern (Stern) i dnevnog lista Di velt (Die Welt), Angelu Merkel podržava 48 odsto ispitanih, što je za dva odsto više.

Broj tražilaca azila u Nemačkoj znatno je opao u prvih šest meseci ove godine u odnosu na jesen 2015, zbog zatvaranja "balkanske izbegličke rute" i sporazuma EU i Turske o smanjenju priliva izbeglica.

U Nemačku je prošle godine ušlo rekordnih milion migranata, a mesečni broj zahteva za azil se u maju i junu sveo na 16.000.

S druge strane, desničarska Alternativa za Nemačku beleži slabiji rejting u odnosu na prethodnih nekoliko meseci, pokazale su ankete. Njena popularnost iznosi devet odsto prema istraživanju Šterna i Di Velta, dok je Infratest zabeležio 12 odsto.

XS
SM
MD
LG