Dostupni linkovi

Zviždači u Crnoj Gori: Podržani na papiru, kažnjeni u praksi


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Iako je međunarodna zajednica uložila dosta napora i sredstava da crnogorskim institucijama približi značaj zviždača za demokratizaciju društva, poslednji slučaj "Ramada" upozorava da se na tom planu nije mnogo odmaklo.

Menadžerka podgoričkog hotela "Ramada" Patricia Pobrić našla se na ulici, nakon što je ukazala na dokumentaciju koja, kako tvrdi, dokazuje da je novcem poreskih obveznika finansiran skup partije bliske premijeru Milu Đukanoviću.

Ugovor joj nije produžen, a njena sudbina aktuelizovala je priču o statusu pojedinaca koji se usude da svjedoče o anomalijama i nezakonitostima u svom poslovnom ambijentu.

Mnogi crnogorski zviždači "nagrađeni" su otkazom, neki su poput glavne veterinarske inspektorke Mirjane Drašković u mučnom sudskom procesu uspjeli da se izbore za svoja prava i vrate na posao, a drugi su kao Goran Stanković, bivši policajac koji je svjedočio o policijskoj torturi, digli ruke i napustili zemlju.

Goran Stanković
Goran Stanković

Iako su zviždači formalno zakonski zaštićeni, mnogo toga ukazuje da crnogorski zvaničnici i institucije ne čine mnogo kako bi te ljude ohrabrili na istupanje. Naprotiv.

U tom kontekstu tumačena je i rasprava u Parlamentu tokom koje je premijer Milo Đukanović pozdravio sankcije koje je zbog svjedočenja o navodnom siromašenju državne kase pretrpjela Patricija Pobrić.

Na komentar poslanika Mladena Bojanića kako je "samohrana majka sa dvoje maloljetne djece je otišla na ulicu", Đukanović je odgovorio:

"Nema to veze sa Vladom, ovdje je riječ o zaposlenom u hotelu Ramada. Ono što ja znam to bi uradio svaki poslodavac na svijetu, ono što ja znam. Dakle, kada bi se neko usudio da da podatke o vašem boravku u nekom hotelu, siguran sam da bi ga vlasnik hotela suspendovao."

Kakav je značaj zviždača za demokratizaciju društva i koliko je sa relevantnih međunarodnih adresa sugerisana njihova adekvatna zaštita u Crnoj Gori pitali smo nadležne u Ambasadi SAD u Podgorici i delegaciji Evropske komisije.

Iz Ambasade SAD saopšteno je da su odgovornost pred zakonom i vladavina prava od vitalnog značaja za svaku demokratiju.

"Ambasada SAD je pružila značajnu podršku novoj Agenciji za spriječavanje korupcije, koja je odgovorna za pitanje zaštite zviždača, uključujući i namjenske donacije i obezbjeđenje savjetnika sa punim radnim vremenom koji pomaže u radu Agencije", stoji u odgovoru.

Bećir Kečanović, slovenački ekspert angažovan u Agenciji za spriječavanje korupcije, kaže da je uloga zviždača važna u svakom društvu i ističe:

"Njihov značaj je veoma važan upravo u ovom području otkrivanja najtežih oblika korupcije i privrednog kriminala i drugih devijacija, posebno u slučajevima u kojima je drugim načinima teško doći do saznanja o uzrocima i posledicama korupcije i drugih krivičnih djela".

Na pitanje da li je i on istup premijera Mila Đukanovića u slučaju "Ramada" doživio kao stigmatizaciju potencijalnog zviždač, i da li takvo činjenje šalje obeshrabrujuću poruku svima koji razmišljaju o mogućnosti da istupe, Kečanović kaže da on kao stranac ne može procenjivati političara.

"Mogu reći, uopšteno, da bilo kakvi pritisci na zviždače nemaju samo posledice na njih, nego i na šire okruženje, u smislu da se i ostali koji bi bili spremni podržati ono što je javni interes disciplinuju i uzdrže od takvih pokušaja", objašnjava Kečanović.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG