Dostupni linkovi

RSE: Zeleno svjetlo za Srbiju u Briselu


Kako javlja dopisnik RSE nije prekršena ćutanja nakon načelne saglasnosti da se Srbiji omogući otvaranje pregovaračkih poglavalja 23 i 24 u pregovorima sa EU.

To znači da odluka još treba formalno da potvrdi Komitet ambasadora stalnih članica EU u četvrtak.

Članice Evropske unije su usaglasile pregovaračku poziciju za otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu sa Srbijom, a u četvrtak će to zvanično potvrditi i Komitet stalnih predstavnika ambasadora članica EU.

U 17 sati istekao takozvani "postupak ćutanja" do koga je trebalo da se o otvaranju poglavlja sa Srbijom prećutno izjasne sve članice Unije.

Danas je tokom popodneva sačinjen novi kompromisni predlog, zbog manjih primjedbi Hrvatske, za otvaranje poglavlja sa Srbijom i sada je izvjesno da će i ambasadori u Komitetu stalnih predstavnika u čevrtak samo automatski potvrditi ovu pregovaračku poziciju.

Ta pozicija je usaglašena i na sastanku Radne grupe za proširivanje i pregovore kandidata za članstvo u EU.

Na sastanku šefova država i vlada EU i zemalja Zapadnog Balkana je nagoviješteno da bi otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu sa Srbijom trebalo da uslijedi na međuvladinoj konferenciji EU-Srbija, 19. jula u Briselu.

XS
SM
MD
LG