Dostupni linkovi

Priština: Gavriću 13 godina zatvora


Priština

Osnovni sud u Prištini proglasio je Slobodana Gavrića krivim i osudio ga na 13 godina zatvora zbog pripreme terorističkih dela.

Gavrić je uhapšen 26. decembra 2014. u Prištini nakon što je u njegovom vozilu beogradskih registracija pronađeno 12 kilograma eksploziva. Pored eksloziva, pronađene su i detaljne karte Prištine.

Na osnovu optužnice, Gavrić je, “s ciljem da ozbiljno uplaši populaciju, destabilizuje i uništi najvažnije političke, ustavne, ekonomske i socijalne strukture, pripremao izvršenje krivičnog dela terorizma“.

U njegovom vozilu pronađen je eksploziv koji sadrži “Pentaerythritol Tetranitrate“ (PETN), u kombinaciji sa ostalim elementima, koji služe da se poveća razorna moć i izazove veliki broj žrtava i materijalne štete.

Time je optuženi izvršio krivično djelo „pripreme terorističkih dela ili krivično delo protiv ustavnog poretka i bezbednosti u Republici Kosova“.

Ekspertizu eksploziva obavio je FBI i kosovska Agencija forenzike.

Gavrić je 27. decembra na saslušanju rekao da se oseća krivim, da se pokajao, i da je u planu imao da proda taj eksploziv, naveo je njegov advokat

XS
SM
MD
LG