Dostupni linkovi

Poglavlje 23 između Hrvatske i Brexita


Zastava Republike Hrvatske ispred EU parlamenta u Strazburu
Zastava Republike Hrvatske ispred EU parlamenta u Strazburu

Još nema potvrde hrvatskih vlasti je li Hrvatska zatražila da se u pregovaračku poziciju za otvaranje poglavlja 23 sa Srbijom ugrade neki novi uvjeti, osim onih već poznatih. Brexit će imati negativni utjecaj na dinamiku puta Srbije prema Europskoj uniji, upozoravaju eksperti.

Dok hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač optimistički najavljuje da je integriranje svih hrvatskih zahtjeva u pregovaračku poziciju Europske unije blizu realizacije, i da nakon toga slijedi otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije o članstvu u Europskoj uniji, politički analitičar Žarko Puhovski za naš program kaže da britanske primjedbe nisu samo formalne, već i sadržajne.

„Velika Britanija, koja odlazi iz EU, još uvijek formalno kao članica postavlja veoma ozbiljne zamjerke, kao što je postavljala i Hrvatskoj. To pokazuje da hrvatski nacionalisti, kao i obično, nisu u pravu kada smatraju da Velika Britanija posebno proganja Hrvatsku i dovodi do situacije u kojoj se oteže ulazak u narednu fazu pregovora“, objašnjava Puhovski i dodaje: „To je – objektivno govoreći – potpuno nevažno, jer nakon ovih događaja s Brexitom i mogućih opasnosti da se to dogodi u Češkoj i situacije sa Katalunjom, Škotskom, Irskom itd., jugoistočni dio Europe je potpuno izgubio na važnosti, tako da nema nikakvih realnih šansi da se netko u narednim mjesecima, pa i godinama bavi Srbijom.“

Komentator riječkog „Novog lista“ Denis Romac podsjetio je za RSE na izjavu glavne srpske pregovaračice Tanje Miščević kako je Hrvatska izišla sa novim uvjetom – da Srbija isplati naknadu žrtvama rata u Hrvatskoj.

„Ako je to točno, čini mi se da je riječ o prilično suicidalnom potezu sa hrvatske strane, s obzirom na to da pitanje odštete žrtvama rata naravno da neće biti moguće silom ugurati u europsku pravnu stečevinu, bez obzira što o tome mislili u Zagrebu“, kaže Romac.

Romac, međutim, dodaje da će zbog Brexita pritisak drugih država članica Europske unije na Hrvatsku zbog ponašanja prema Srbiji biti manji, nego da Velika Britanija nije izglasala izlazak iz Unije.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i premijer tehničke Vlade Srbije Aleksandar Vučić
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i premijer tehničke Vlade Srbije Aleksandar Vučić

Kako je hrvatska tehnička Vlada odgovorna za ponašanje hrvatskih predstavnika koji u Bruxellesu zastupaju hrvatsku poziciju oko pristupnih pregovora Srbije, on kaže kako ovo ponašanje koje odudara od tona nedavne deklaracije koju su potpisali hrvatska predsjednica i srpski tehnički premijer možda ima veze i sa predizbornom situacijom u Hrvatskoj.

Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova još nisu odgovorili na naš upit je li Hrvatska doista izišla sa zahtjevom da se naknada žrtvama rata u Hrvatskoj ugradi u pregovaračku poziciju Europske unije za poglavlje 23.

Radio televizija Srbije javlja da Hrvatska traži i punu suradnju Srbije na otkrivanju sudbina nestalih hrvatskih građana u ratu u Hrvatskoj.

Hrvatska traži da u pregovaračku poziciju bude ugrađeno da Srbija mora ostvariti punu suradnju s Haškim tribunalom, da mora prestati koristiti takozvanu „regionalnu nadležnost“ za ratne zločine i da se mora uspostaviti reciprocitet u zastupljenosti manjina, dakle da i Srbija uvede fiksnu zastupljenost predstavnika hrvatske manjine u predstavničkim tijelima na svim razinama, kao što to ima srpska manjina u Hrvatskoj.

Zastava Hrvatske u Evropskom parlamentu na ceremoniji povodom pristupanja EU
Zastava Hrvatske u Evropskom parlamentu na ceremoniji povodom pristupanja EU

Puhovski i dalje Hrvatskoj zamjera način na koji usporava pregovore Srbije.

„Meni se čini da je situacija stalno ista, i da Hrvatska griješi i načelno i taktički. Taktički – zato što je jednostavnije sve teme koje su važne postaviti unutar pregovaračkog procesa,a načelno zato što se Hrvatska na taj način izolira u Europskoj uniji, pa zato može doći u nezgodnu situaciju. Bilo bi puno bolje da su prihvatili početak pregovora, pa onda iznutra razmatrali temu, što nije prošlo“, zaključuje naš suguvornik.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG