Dostupni linkovi

Miščević za RSE: Nije dovedeno u pitanje otvaranje poglavlja


Tanja Miščević

Šefica pregovaračkog tima Vlade Srbije za pregovore sa Evropskom unijom Tanja Miščević negira da je dovedeno u pitanje otvaranje poglavlja 23 i 24 do kraja juna. Ona kaže za RSE da je samo odložen sastanak Saveta za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju "Srbija-EU", političko telo koje prati impelemntaciju Sporazuma, i to uz obostranu saglasnost do formiranja nove vlade.

Upitana da li se dovodi u pitanje otvaranje poglavlja do kraja juna, Tanja Miščević je odgovorila:

“Ne. Za sada još uvek svi nastoje, i predsedavajući EU i Evropska komisija da to bude zaista u vreme holandskog predsedavanja."

RSE: Da li je tačno da je Hrvatska postavila nove uslove?

Miščević: Ne da ja znam. Koliko ja znam, trenutno se razgovara o kompromisnom rešenju koje se odnosi na tekst zajedničkih pregovaračkih pozicija."

Dopisnik RSE iz Brisela Rikard Džozviak prenosi procene sa najvišeg mesta u EU da će, uprkos još nekim otvorenim pitanjima, biti otvorena poglavlja sa Srbijom do kraja juna.

“Verujem da će, na osnovu razgovora koje sam imao sa nekoliko EU diplomata, 30. juna biti odrzana tzv konferencija kako bi se otvorila poglavlja 23 i 24. Holandski predsedavajuci i komesar su uvereni da ce do toga doći. Još uvek postoje neke primedbe koje dolaze uglavnom od strane Hrvatske, a koje podržavaju Bugarska i Rumunija. Primedbe koje ima Hrvatska su u osnovi iste one koje Hrvatska iznosi sve vreme i od kojih ne odustaje. Ono što komplikuje situaciju i što EU diplomate čini nervoznim je politička kriza u Hrvatskoj. Čini se da je postignut dogovor po mnogim pitanjima, kao što su univerzalna jurisdikcija Srbije koju je Hrvatska prihvatila, prava manjina u Srbiji i saradnja sa Haškim tribunalom, ali politička situacija u Hrvatskoj je zakomplikovala stvari. Uprkos tome, koliko se meni čini, poglavlja će biti otvorena do kraja predsedavanja od strane Holandije tj. do 30. juna”, javlja dopisnik RSE iz Brisela.

Tanja Miščević je rekla da su jako pozitivne reakcije u Briselu na susret predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i premijera Vlade Srbije u tehničkom mandatu Aleksandra Vučića.

”Posebno se ističe da je pozitivno to što je inicijativa za susret došla iz Srbije, odnosno Hrvatske, što nije inicirano od strane EU, već kao potreba obe države."

RSE: Da li taj susret ima uticaja na otvaranje poglavlja?

Miščević: To ćemo tek da vidimo, to Hrvatska tek treba da pokaže.”

Tanja Miščević se, inačle, nalazi u Briselu i kaže da je njena aktivnost vezana za Akcioni plan o otvaranju poglavlja. Na pitanje da li ima signala u Briselu da bi odluka o otvaranju poglavlja mogla biti odložena, Miščević je odgovorila da nema takve signale, naprotiv da postoje jako dobri signali i od država članica i od predsedavajućih da sve bude urađeno do kraja juna. Nije preciziran datum, ali je poslednji mogući u holandskom predsedavanju - 30 jun.

Agencija Beta je dan ranije javila, pozivajući se na zvaničnike EU da su mali izgledi da se međuvladina konferencija Evropske unije i Srbije održi 30. juna i na njoj otvore ključna poglavlja 23. i 24. o vladavini prava i temeljnim slobodama u pregovorima o članstvu, jer Hrvatska još nije sasvim odustala od ranijih zahteva Beogradu, a da je dodala i nove, poput odštete za ratne žrtve.

Radio televizija Srbije je, pak, javila da još nema konačne saglasnosti na nivou radne grupe o pregovaračkim pozicijama EU i da su ključni stavovi Hrvatske, Bugarske i Rumunije u pogledu statusa nacionalnih manjina, ali ta medijska kuća prenosi da postoje šanse da se poglavlja, ipak, otvore do kraja juna.

Srbija je krajem 2015, dve godine nakon formalnog pokretanja pregovora sa EU, otvorila prva poglavlja: 32 - posvećeno finansijskoj kontoli i 35, koje se odnosi na normalizaciju odnosa sa Prištinom. Na redu su poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava.

Nakon otvaranja pregovaračkog poglavlja, država kandidat radi na usklađivanju sa pravom EU i na ispunjavanju uslova za zatvaranje poglavlja. Kada nema uslova zemalja-članica, poglavlje može biti otvoreno i zatvoreno na istoj međuvladinoj konferenciji.

Ovaj princip važi za sva poglavlja izuzev za 23 i 24 koja se zatvaraju tek na kraju procesa pridruživanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG