Dostupni linkovi

Vučić: Prvi put čujem za rusku bazu na aerodromu Ečka


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da prvi put čuje informaciju da Rusija želi bazu na aerodromu Ečka kod Zrenjanina.

"Prvi put čujem za to", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara kako komentariše informacije da postoji mogućnost da aerodrom Ečka postane trenažna ispostava Rusko-srpskog humanitarnog centra iz Niša.

U medijima se prethodnih dana pojavila informacija da Rusija želi da na toj lokaciji izgradi trenažni centar, odnosno poligon za obuku ljudi za djelovanje u vanrednim situacijama, za šta je Moskva navodno spremna da izdvoji značajna sredstva.

Ta tema, kako se navodi, trebalo bi da bude dio zvaničnih razgovora Beograda i Moskve prilikom posjete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva.

Dva ruska helikoptera stigla su u Beograd danas oko tri sata poslije ponoći, a primopredaji su prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije, komandant Vazduhoplovstva i PVO, general-major Ranko Živak, te predstavnici ruskog vojnog izaslanstva.

Dva ruska helikoptera prvi su helikopteri koji su kupljeni u inostranstvu za potrebe vojske nakon 29 godina, kada su od Sovjetskog saveza kupljeni protivpodmornički helikopteri Ka-28, koji se više ne koriste

Helikopter Mi-17 ima nosivost od 4.500 kilograma i može da razvije maksimalnu brzinu od 262 kilometara na čas.

Može da ponese 36 putnika ili 24 padobranca i 12 ranjenika.

Dužine je 18,6 metara i visine 4,7 metara, dok je maksimalna težina pri poletanju 13.000 kilograma.

Dva kupljena helikoptera parkirana su u hangaru Jat tehnike na beogradskom aerodromu.

FIAT-ova fabrika u Kragujevcu
FIAT-ova fabrika u Kragujevcu

Vučić najavio je da će u petak u Torinu sa predstavnicima FIAT-a razgovarati o budućnosti te kompanije u Srbiji.

On je novinarima na aerodromu "Nikola Tesla" rekao u utorak da će se u petak sastati sa glavnim menadžerom FIAT-a za Evropu i Afriku Alfredom Altavillom.

"Nadam se da ću donijeti dobre vijesti za budućnost FIAT-a", rekao je on.

Kako je dodao, za Kragujevac i Srbiju važno da dobije garancije za budućnost FIAT-a u Srbiji, odnosno da ta kompanija neće napustiti Srbiju 2018. i 2019. godine.

Kompanija FIAT Chrysler automobili Srbija saopštila je 14. juna predstavnicima sindikata fabrike u Kragujevcu da je jedna od tri smjene radnika "višak" zbog smanjene tražnje vozila i predočila da će poslije odmora u avgustu, fabrika raditi u dvije smene.

U kragujevačkoj fabrici radi 3.200 radnika.

XS
SM
MD
LG