Dostupni linkovi

Juncker: Britanija mora razjasniti svoju poziciju


Jean Claude Juncker
Jean Claude Juncker

Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker pozvao je Veliku Britaniju da što prije razjasni svoju situaciju nastalu nakon Brexita, naglasivši da pregovori o izlasku iz EU ne mogu početi dok London zvanično ne obavijesti Brisel o ishodu referenduma 23. juna.

"Ne možemo ulaziti u produženi period neizvjesnosti. Želio bih da Ujedinjeno Kraljevstvo razjasni svoju poziciju, ne danas, ne sjutra, ali što prije. Dok nas ne obavijeste, nema pregovora" rekao je u utorak Juncker na vanrednoj sjednici Evropskog parlamenta posvećenoj posljedicama Brexita.

Premijer David Cameron susrešće se sa kasnije u utorak liderima Evopske unije prvi put od kada je Britanija izglasala izlazak iz bloka.

Cameron je odmah nakon Brexita podnio ostavku prepuštajući svom nasljedniku da vodi pregovore o izlasku.

Cameron je rekao da je na novom premijeru da odlući kada će preuzeti formalne korake, odnosno aktivirati član 50 Lisabonskog sporazuma, za izlazak.

Juncker je u EP rekao da se protivi neformalnim pregovorima o izlasku Britanije iz EU i da "neće biti tajnih sastanaka između Britanije, nacionalnih vlada i komesara po hodnicima".

"To zabranjujem", naveo je predsjednik EK.

Britanija je nagovijestila da bi podnošenje formalnog zahtjeva za izlazak iz EU moglo potrajati nekoliko mjeseci, možda i do oktobra čime bi preostalih 27 članica ostalo u političkoj neizvjesnosti.

I holandsko predsjeništvo EU vrši pritisak na Britaniju da ne odugovlači.

Poslanici Evropskog parlamenta trebalo bi danas da usvoje rezoluciju kojom pozivaju Veliku Britaniju da što prije pokrene proces razdruživanja od Evropske unije.

U nacrtu rezolucije navodi se da bi proces izlaska Velike Britanije iz EU trebalo da bude pokrenut čim britanski premijer David Cameron zvanično obavijesti lidere EU o ishodu referenduma održanog 23. juna.

Cameron će lidere EU susresti na summitu koji počinje popodne.

Države članice EU žele da što prije aktiviranje član 50 Lisabonskog sporazuma kako bi se smirila tržišta i građani EU.

XS
SM
MD
LG