Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Abas poziva na okončanje regionalne dominacije Izraela


Mahmud Abas

Palestinski predsednik Mahmud Abas je, uoči današnjeg obraćanja Evropskom parlamentu, pozvao Izrael da okonča svoju regionalnu dominaciju.

"Ako Izrael teži miru s arapskim susedima mora početi okončanjem svoje hegemonije u regionu i prestati da krši prava našeg naroda", rekao je sinoć Abas po dolasku u Brisel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

On je dodao da će u tom slučaju moći da se primeni Arapska mirovna inicijativa iz 2002. godine koja poziva na normalizaciju odnosa svih arapskih zemlja s Izraelom pod uslovom da se potpuno povuče s okupiranih teritorija, prenose danas izraelski mediji.

Abasova poseta Evropi poklopila se sa posetom predsednika Izraela Ruvena Rivlina koji se u sredu obratio Evropskom parlamentu u Stazburu i danas se sastaje sa Federikom Mogerini u Briselu. To je podstaklo spekulacije da bi se oni mogli i sresti slučajno ili namerno u jeku diplomatskih aktivnosti u Briselu dok EU nastoji zajedno sa Francuskom da obnovi izraelsko-palestinski mirovni proces koji je u zastoju više od dve godine.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Rivlina sa predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom u sredu je postavljeno pitanje da li će se sastati sa Abasom. Šulc je odgovorio da misli da oni od toga neće pobeći ali ipak sve zavisi od rasporeda njihovih sastanaka.

Međutim, izraelski list Harec piše danas da je Abas odbio ponudu Šulca da se sastane s Rivlinom.

XS
SM
MD
LG