Dostupni linkovi

Predsjedništvo BiH nije blokirano


Brisel, podnošenje aplikacije za kandidatski status BiH
Brisel, podnošenje aplikacije za kandidatski status BiH

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH rekao je da Predsjedništvo BiH ni na koji način nije blokirano, kao ni da on i Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH bez velikih razlika vide većinu problema u BiH.

Prema njegovim riječima, sve što ih opterećuje biće stavljeno na dnevni red sjednice u ponedjeljak 27. juna.

On je nakon sastanka sa Ivanićem u Banjaluci rekao da su pokušali telefonskim sjednicama riješiti ključne, vitalne stvari, ali da nisu uspjeli, te im je ostalo još par dana da ih pokušaju "iskomunicirati".

"Morali bismo riješiti pitanje ispunjavanja tehničkih uslova iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ do 13. jula, jer je to jedan poseban datum koji nam se neće ponoviti narednih godinu dana i pošto su nijanse u pitanju vjerujem da ćemo svi pokazati političku i svaku drugu odgovornost da najkasnije do 27. juna, iako je i to kasno, imamo usaglašene stavove kako bismo dalje omogućili Slovačkoj i drugim članicama EU da nam daju pozitivan odgovor i upit", naveo je Čović.

On je istakao da dok on bude član Predsjedništva BiH neće biti preglasavanja, jer se time ništa ne bi dobilo.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nije pristao prije tri dana na sazivanje hitne telefonske sjednice Predsjedništva BiH, na kojoj bi bila razmatrana informacija o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u utorak je pozvao članove Kolektivnog šefa države da usvoje adaptiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kako bi Evropska unija dala “zeleno svjetlo” za kandidatski status zemlje.

XS
SM
MD
LG