Dostupni linkovi

Menja li EU pristup dijalogu Beograda i Prištine?


Sa jednog od prethodnih sastanaka u Briselu: Aleksandar Vučić (L), Federika Mogerini i Isa Mustafa
Sa jednog od prethodnih sastanaka u Briselu: Aleksandar Vučić (L), Federika Mogerini i Isa Mustafa

Dijalog Kosova i Srbije koji se održava u Briselu uz posredstvo EU biće promenjen, a to je nagovestila i sama EU, ocenjuju analitičari na Kosovu.

Naim Rašiti, iz Balkanske grupe za politiku, navodi da je doneta odluka da se dijalog razmontri i analizira a kako bi posrednik stvorio novu platformu. To je i jedan od razloga zašto se predsednik Kosova Hašim Tači u utorak u Briselu sastao sa visokim zvaničnicima EU, dodaje on.

Dren Dolji, analitičar Grupe za pravne i političke studije, poručuje da je Vladi Kosova potreban nacionalni konsenzus za nastavak dijaloga.

Iz ureda predsednika Kosova saopšteno je da je na sastanku sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini bilo reči i o dijalogu. Predsednik Kosova Hašim Tači, stoji u saopštnju, naglasio je da je dijalog pozitivno uticao na izgradnji mira i stabilnosti na Balkanu, dok je Mogerini poručila da dijalog treba da se nastavi.

Politički dijalog između Kosova i Srbije već duže vreme 'odmara', a poznavaoci političkih prilika kažu da EU priprema dugačiji pristup ovom dijalogu.

Na ovu pauzu uticala je politička kriza na Kosovu, izbori u Srbiji, kao i potreba da se sam dijalog razmotri.

Naim Rašiti smatra da je dijalog u velikoj meri sada degradiran.

"Loše je vođen. EU je odstupila od svojih odgovornosti kao posrednik i garant. Ni Priština nije bila bolja. Beograd je tokom izbornog perioda za svaki mali detalj tražio pauzu, što je EU omogućivala. Beograd je onda stvorio i nove okolnosti kao što su ilegalna izgradnja na severu. Iz tog razloga je doneta odluka da se dijalog razmotri i da se napravi nova platforma. Konsulatacije o tome se nastavljaju", kaže Rašiti.

Prema njegovim informacijama, postoji dogovor između Kosova i EU da se nove teme ne mogu otvarati a bez sprovođenja već postignutih sporazuma. Ipak, dodaje on, sprovođenje sporazuma neće garantovati uspeh dijaloga zato što Srbija zahteva jedan nov pristup, da se sporazumi postignu u paketu, a kako bi se potom uslovljavali jedni s drugim. Po njegovim rečima, i Priština treba da promeni svoj pristup.

"Ne verujem da Vlada Kosova može da unapredi dijalog bez političkog koncenzusa unutar Skupštine Kosova", navodi on.

Da je politički konsenzus na Kosovu potreban smatra i Dren Dolji iz Grupe za pravne i političke studije.

U izjavi za RSE on ističe da je i Srbija jasno stavila do znanja da nema volju da nastavi dijalog sa Kosovom.

"Srbija nije zainteresovana da nastavi dijalog sa Kosovom a bez jasne potvrde da bi tako nešto omogućilo Srbiji otvaranje novih poglavlja za članstvo u EU", kaže on.

Dolji ipak poručuje da je Vlada Kosova obavezna da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom a na osnovu odluke Ustavnog suda Kosova.

Vlada Kosova okrivila je Srbiju da blokira sprovođenje sporazuma, posebno onih o energetici i pozivnom broju.

Bez tih sporazuma, neće se poduzeti ni jedan korak za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG