Dostupni linkovi

Janković: U Srbiji najugroženiji obični građani


Saša Janković

U Srbiji najugroženiji "obični" gradjani, izjavio je danas zaštitnik gradjana Saša Janković u debati o izveštaju Zaštitinika gradjana za 2015. godinu.

"Svakome od nas treba pravna sigurnost, saznanje da ćemo kada prikupimo dokumenta za gradjevinsku dozvolu tu dozvolu i dobiti, da ćemo sa zdravstvenom knjižicom dobiti potrebne usluge kod lekara, da znamo šta možemo, šta ne možemo, da znamo da će ako neko ugrozi našu bezbednost policija, doći na poziv u pomoć", kazao je Janković.

On je dodao je ove godine zaštitniku stiglo 28 odsto pritužbi više nego prošle godine, ali i da je 88 odsto preporuka ispunjeno i da gradjani imaju poverenja u nezavisne institucije, te da je siguran da Srbija nije osudjena na "ispodprosečnost u demokratskom procesu".

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da je stanje u nezavisnim institucijama popravljeno i da te institucije raspolažu s najviše resursa do sada, ali da kao problem i dalje ostaje donos vlasti prema nezavisnim organima.

On je dodao da bez promene odnosa vlasti prema državnim nezavisnim organima neće biti moguće napredovanje u poglavljima koja se tiču vladavine prava (23 i 24) u pregovorima o članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da su gradjani najviše pritužbi podnosili zaštitniku gradjana zbog kršenja ekonomskih prava i da ta prava ne smeju da budu dovedena u pitanje čak ni zbog rešavanja ekonomske krize.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević ocenila je da su pojedini sudovi u Srbiji "pretrpani" predmetima, što gradjanima otežava pristup efikasnom pravosudju, ali i da se čini da su sudovi još uvek pod političkim uticajem.XS
SM
MD
LG