Dostupni linkovi

Mandatar Vučić iznad Ustava i zakona


Radnici Železare Smederevo sa posterom premijera Srbije, ilustrativna fotografija
Radnici Železare Smederevo sa posterom premijera Srbije, ilustrativna fotografija

Aleksandar Vučić, mandatar i premijer u tehničkoj Vladi Srbije, imao je poslednjih dana važne državničke aktivnosti koje su okončane potpisivanjem međudržavnih dokumenata sa Kinom i Hrvatskom.

Takve aktivnosti, ma koliko korisne bile za Srbiju, upitne su sa stanovišta vladavine prava jer su za nekoga ko je u privremenom statusu, ovlašćenja po Ustavu i zakonima ograničena. Zato, ma kako zvučalo čudno poređenje potpisivanja korisnih državnih dokumenata i slučaja Savamale ( bespravno rušenje dela Beograda od strane još uvek nepozantih osoba u fantomkama) ono je razumljivo jer proističe iz karaktera vladavine Aleksandra Vučića: politička volja iznad institucija, zakona pa i Ustava, kažu sagovornici RSE.

Profesor Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda za RSE kaže da je potpisivanjem serije ugovora sa Kinom i Deklaracije sa hrvatskom predsednicom od strane premijera i ministara praktično u ostavci, odnosno u tehničkom mandatu, bez ikakve sumnje prekršen, najpre, Ustav:

„U Ustavu, u članu 28 piše da mandat vlade prestaje njenim istekom, pa i prevremenim istekom. Ako mandat vlade prestaje, onda prestaju i sva ovlašćenja vlade. Ali, u stavu 128, stav 4 piše: ’Vlada kojoj je prestao mandat može da vrši samo poslove određene zakonom, do izbora nove vlade.’"

Dalje, Ivošević kaže da Zakon o Vladi jasno ograničava delatnost Vlade u tehničkom mandatu:

„U članu 17 Zakona o Vladi ne navode se poslovi o kojima smo razgovarali“, kaže Ivošević i citira :“Vlada kojoj je prestao mandat može vršiti samo tekuće poslove i ne može predlagati Narodnoj skupštini zakone i druge opšte akte, niti donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok i to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.“

Prema tome, van svake sumnje je da te poslove Vlada u tehničkom mandatu nije mogla da obavlja – zaključuje bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević.

Vlast može sve

Predsednica Helsinskog odbora za Srbiju Sonja Biserko kaže da Vučić nije imao nikakvog razloga da krši Ustav i zakone jer je mogao da sastavi vladu pre potpisivanja i serije dokumenata sa Kinom i deklaracije sa predsednicom Hrvatske. Za potpisivanje tih dokumenata, ugovora i Deklaracije koji su nesumnjivo veoma korisni za Srbiju, Vučić bi zasigurno imao podršku, ne samo svojih sledbenika, kaže Biserko i nastavlja:

„Ja mislim da sve proizilazi iz njegove psihologije - on, odnosno oni koji su na vlasti, mogu sve.“

Sonja Biserko
Sonja Biserko

Sonja Biserko kaže da su nepoštovanje institucija i kršenje vladavine prava koja je u prirodi Vučićevog vladanja vrhunac dostigli u slučaju Savamale, bespravnog i bahatog rušenja objekata zarad projekta "Beograd na vodi". Zato ona vidi, makar to na prvi pogled čudno izgledalo, u tim koracima zapravo kontinuitet:

„Ono što je problematično i što zabrinjava, jeste njegov odnos prema institucijama i pravnom poretku Srbije, jer se on postavlja kao vrhovni arbitar u svemu, ne vodeći računa o procedrualnim stvarima, zakonima, ustavu...Na taj način on ruši sve institucije i državu kao takvu“, kaže Sonja Biserko. I u tome je kontinuitet sa Savamalom koji je izveo na ulice veliki broj građana Srbije.

Gde je tu predsednik

U javnosti je, povodom tajno pripremane posete hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović koja je okončana potpisivanjem Deklaracije, postavljeno pitanje zašto je zaobiđen logični partner hrvatske predsednice, predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Tim pre što on nije u privremenom statusu.

Nikolićeva savetnica Stanislava Pak je rekla za list Danas da je za susret saznala iz medija, a da odgovor na to zašto je zaobiđen predsednik Republike ne treba tražiti u njegovom kabinetu. Doduše, mediji podsećaju tim povodom na predsednikove neodmerene izjave kad su susedi u pitanju što je, između ostalog, smatra se, razlog zašto do sada nije bio u poseti ni Hrvatskoj ni BiH.

Sociolog Jovo Bakić kaže da je suštinski pozitivno što je došlo do susreta Vućić-Grabar Kitarović koji bi trebalo da ima pozitivne efekte na položaj nacionalnih manjina u obe države, ali i dodaje:

„A sad, što je zakon gotovo izvesno prekršen, što je zaobiđen predsednik Srbije koji bi trebalo da sve to uradi sa predsednicom Hrvatske, pa zakon ne bi bio prekršen, to pokazuje da ovde zapravo nema uobičajenog poštovanja institucija. Drugim rečima, nešto što je suštinski dobro ( ugovori sa Kinom, Deklaracija sa Hrvatskom) jeste istovremeno i vrlo rđavo“, zaključuje Jovo Bakić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG