Dostupni linkovi

Opština Dečani mora sprovesti odluku suda o imovini manastira


Manastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani

Istoričari i predstavnici lokalne samouprave Dečana ne odustaju od protesta na odluku Ustavnog suda kojom se potvrđuje vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje. Ovo pitanje je bilo predmet sudskog spora 16 godina. Iz Srpske pravoslavne crkve (SPC) ipak se nadaju da će se odluke poštovati.

Istoričari Kosova najavljuju da će podneti tužbu protiv sudija Ustavnog suda zbog, kako kažu, kršenja Ustava Kosova. Oni smatraju da ta imovina pripada društvenim preduzećima "Apiko" i "Ilirija", te da nikada nije pripadala manastiru.

Lokalni predstavnici takođe misle da je Ustavni sud legalizovao odluku Slobodana Miloševića iz 1997. godine, kada je odlučio da tu imovinu pokloni manastiru.

Predstavnici Vlade Kosova, međutim, kažu da se odluka Ustavnog suda mora sprovesti i da nema povratka.

Iz Ministarstva za administraciju lokalne samouprave su u pismenom odgovoru RSE naveli da je odluka Ustavnog suda obavezna i konačna.

"Prema tome, opština Dečane je obavezna da je sprovede", dodaje se.

Iz Dečana, međutim, poručuju da su odlučni da ne prihvate ovu odluku.

Predsednik opštine, Rasim Seljmanaj, za RSE navodi da su građani nezadovoljni i da će se protesti, koji su u nekoliko navrata održani, nastaviti i ubuduće. On smatra da je ova odluka nepravedna i politička.

"Ovo je odluka pod uticajem politike. Odluka koja nije trebala da bude predmet Ustavnog suda zato što je ovo pitanje trebalo da tretira lokalno pravosuđe u Dečanima. Mi je ne prihvatamo i nećemo je sprovesti jer ona predstavlja kršenje zakona. Ovo je diskriminatorna odluka, zato što je Ustavni sud uspeo da legitimiše odluku Vlade Srbije iz 1997. godine", kaže Seljmanaj.

On dodaje da se nijednim zakonom ili odlukom može pokloniti imovina manastiru.

"Da su centralne institucije bile na vrhu svog zadatka, ovo se ne bi desilo, već su ovo tiho podržavale", naglasio je Seljmanaj.

I jedan broj poslanika Skupštine Kosova iz redova Samoopredeljenja ocenio je odluku Ustavnog suda nepravednom, te je zatraženo ponovno razmatranje ovog pitanja.

Iguman Visokih Dečana, otac Sava Janjić, u izjavi za RSE je podsetio da je Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve izrazila zadovoljstvo zbog okončanog sudskog spora.

Otac Sava Janjić
Otac Sava Janjić

Na najave da lokalni predstavnici neće sprovesti ovu odluku, on je odgovorio: "To je posao za kosovske pravosudne i druge organe, jer odluke Ustavnog suda su odluke najvišeg sudskog tela Kosova. Mi se nadamo da će zakon biti poštovan za sve".

Inače, u odluci objavljenoj na službenom sajtu, Ustavni sud Kosova nije prihvatio prošlogodišnju odluku Apelacionog veća specijalne komore Vrhovnog suda Kosova da se predmet ponovo vrati Osnovnom sudu u Dečanima.

Ustavni sud je, takođe, utvrdio da je prethodna odluka Vrhovnog suda iz 2012. godine, kojom je potvrđeno vlasničko pravo manastira na zemlju u sporu, "res judicata" (pravosnažno presuđena stvar).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG