Dostupni linkovi

Ministri EU u ponedeljak o Makedoniji i Crnoj Gori


Ilustracija

Šefovi diplomatija Evropske unije sutra će u Luksemburgu razmeniti mišljenja o rešavanju teške političke krize u Makedoniji i razmotriti napredak Crne Gore u sprovodjenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU, a rasprava o otvaranju novih poglavlja u pregovorima o članstvu sa Srbijom nije predvidjena.

U utorak u Briselu treba da bude održan i ministarski sastanak EU i Srbije na kojem će se sagledati kako sprovodi SSP Srbija, a pitanje otvaranja poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Beogradom još nije sasvim rešeno, jer neke zemlje članice EU nisu dostavile stavove za pregovaračku poziciju EU.

To su agenciji Beta u Briselu preneli izvori Saveta ministara EU koji su rekli da bi o usaglašavanju pregovaracckog stava EU trebalo u sredu da razgovara Radna grupa za proširenje i da bi šefovi diplomatija odluku o tome mogli da donesu u četvrtak na zasedanju u formatu "Opšti poslovi" koji je nadležan da usvaja pravosnažne odluke.

Dosad se smatralo da otvaranje novih poglavlja u pregovorima EU o članstvu sa Srbijom treba da usledi u junu, budući da su otklonjene primedbe Hrvatske, a pre svega je nadjena nagodba za pitanje regionalne nadležnosti srpskog suda za ratne zločine, pošto je usaglašena formulacija da odluke srpskog suda ne smeju biti "diskriminatorne".

Prema evropskim diplomatskim izvorima u Briselu, ako se na sastancima šefova diplomatija EU u idućih nekoliko dana ne usvoji pregovarački stav EU, odluka o otvaranju poglavlja 23 i 24 bi mogla da bude pomerena za ministarske sastanke u julu.

XS
SM
MD
LG