Dostupni linkovi

IDIL kontranapadima brani uporišta u Siriji


Eksplozije u uporištu militanata u Manbidžu, 16. juni 2016.
Eksplozije u uporištu militanata u Manbidžu, 16. juni 2016.

Militanti Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) izveli su samoubilačke i bombaške kontranapade kako bi odbranili svoja uporišta u Manbidžu i Tabdži na sjeveru Sirije, saopšila je u subotu sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

Arapsko-kurdske Demokratske snage Sirije od 31. maja vode žestoke ofanzivne borbe protiv islamista da bi preuzele kontrolu nad njihovim uporištem Manbidžom, koji je i glavna tačka snabdijevanja IDIL-a iz pravca Turske.

Prema navodima Opservatorije, ulazak Demokratskih snaga Sirije u Manbidž, u provinciji Alep, usporavaju svakodnevni samoubilački kontranapadi ekstremista.

IDIL je u petak u jugoistočnom dijelu Manbidža izveo sedam napada, od kojih su dva samoubilačka, dok je drugih pet napada izvršeno aktiviranjem eksploziva u automobilima, rekao je agenciji AFP direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Demokratske snage Sirije, potpomognute avijacijom međunarodne vojne koalicije pod vodstvom SAD, oprezno ulaze u grad zbog prisustva velikog broja njegovih stanovnika koji su opsadom odsječeni od svijeta.

Nekoliko stotina civila uspjelo je pobjeći iz Manbidža, gdje ih, prema navodima komandanata Demokratskih snaga Sirije, militant IDIL-a koriste kao "živi štit".

XS
SM
MD
LG