Dostupni linkovi

Šef CIA: IDIL radi na slanju operativaca na Zapad


Direktor CIA-e John Brennan, prilikom februarskog svjedočenja pred Komitetom Senata za obavještajne službe
Direktor CIA-e John Brennan, prilikom februarskog svjedočenja pred Komitetom Senata za obavještajne službe

Direktor CIA -e John Brennan (Džon Brenan) saopštiće u četvrtak u američkom Kongresu da militantna "Islamska država" (IDIL) obučava operativce za izvođenje napada u Evropi i SAD novim diverzionim metodama kojima se služe kako bi nadoknadili teritorijalne gubitke.

U izvještaju pripremljenom za Komitet Senata zadužen za obavještajne službe, Brennan navodi da IDIL radi na stvaranju sistema upravljanja napadima na svoje neprijatelje u inostranstvu, poput nedavnih napada na Pariz i Brisel, za koje CIA vjeruje da su izvršeni po nalogu lidera "Islamske države".

"IDil ima razgranatu mrežu operativaca na Zapadu, koji su potencijalni izvršioci terorističkih napada u Evropi i SAD", rekao je Brennan, dodavši da ta teroristička organizacija vjerovatno pokušava da ih u izbjegličkom talasu ubaci na teritorije zapadnih zemalja.

Brennan je takođe naveo da IDIL poziva svoje sljedbenike da izvode napade u zapadnim zemljama u kojima žive i nazvao pokolj u gej klubu u Orlandu "gnusnim činom svirepog nasilja" i "napadom na vrijednosti tolerantnog i otvorenog društva, koje čine temelj američkog poretka".

Prema riječima šefa CIA-e, IDIL postepeno povezuje svoje ogranke u organizovanu mrežu, a najopasnija od svih je ona u Libiji.

IDIL nastoji i da pojača svoj uticaj na afričkom kontinentu, a "sinajski ogranak 'Islamske države' najaktivnija je i najsposobnija teroristička grupa u Egiptu, koja napada tamošnju vojsku, policiju i državne institucije, ali i strance i turiste, što pokazuje slučaj obaranja ruskog putničkog aviona u oktobru prošle godine", rekao je Brennan.

Međunarodna vojna koalicija pod vođstvom SAD postigla je značajan napredak u borbi protiv IDIL-a u Iraku i Siriji, zbog čega je ta ekstremistička mreža daleko od realizacije svojih vizija o uspostavljanju kalifata.

"Grupa je čini se daleko od ostvarivanja vizije koju je Abu Bakar al Bagdadi predstavio prilikom stvaranja kalifata u Mosulu prije dvije godine" naveo je.

Brennan je dodao i da je smanjen i kapacitet IDIL-a za obezbjeđivanje novca, iako grupa i dalje ostvaruje mjesečni prihod od nekoliko desetina miliona dolara, uglavnom od poreza i prodaje sirove nafte.

Ipak je priznao da IDIL, uprkos vojnim porazima, i dalje ima snažan globalni uticaj, kao i da će u narednih nekoliko mjeseci biti pod pojačanim pritiskom, zbog čega će intenzivirati svoju terorističku aktivnost da bi zadržali vodeću poziciju.

"U stvari procjenjujemo da će pritisak na IDIL, intenzivirati globalnu kampanju terora da bi zadržali dominaciju u globalnoj terorističkoj agendi", zaključio je John Brennan u izvještaju koji će, kako navodi AP, biti objavljen danas u Kongresu.

XS
SM
MD
LG