Dostupni linkovi

Izetbegović odao počast ubijenim Srbima u Kazanima


Bakir Izetbegović u Kazanima

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović položio je cvijeće i odao počast ubijenim sarajevskim Srbima na Kazanima.

Izetbegović je kazao kako je imao dug prema stradalima, te da je ličnim činom imao namjeru iskazati pijetet žrtvama koji su na tom mjestu, “završili na užasan način".

"Nadam se da će imati i pozitivan politički učinak i ohrabriti druge da to isto učine", kazao je Izetbegović koji je i prvi član Predsjedništva BiH koji je posjetio Kazane.

Podsjetimo, na Kazanima su propadnici Desete brdske brigade pod komandom Mušana Topalovića Cace tokom 1992. i 1993. godine iz stanova odvodili Srbe i Hrvate na područje Trebevića gdje su ih ubijali i bacali tijela u jamu.

Iz nje su nakon rata su izvađeni posmrtni ostaci 29 osoba.

Izetbegović je napomenuo i kako je njegov otac Alija Izetbegović, prvi predsjednik Republike BiH, zapravo zaustavio ubistva, te naredio procesuiranja odgovornih.

“Neki procesi još nisu završeni i nadamo se da ćemo imati punu istinu o onome što se ovdje dogodilo," istakao je Izetbegović.

Milan Mandić, predsjednik Udruženja porodica nestalih Srba sarajevsko-romanijske regije kaže kako je Izetbegovića zamolio da njegova posjetane bude tačka na Kazane i pronalaske posmrtnih ostataka stradalih Srba, kako na tom mjestu, tako i na drugim područjima sarajeva za koje se sumnja da kriju tijela ubijenih Srba.

Poručio je kako bi i druga dva člana Predsjedništva krenuti njegovim stopama:

“Ivanić da posjeti Tomašicu, Čović isto neko mjesto stradanja i da time pokažu da ima suživota."

Činu odavanja počasti prisustvovao je i Miladin Vidaković predsjednik Srpskog građanskog vijeća ocijenivši ga kao koraku koji “ predstavlja doprinos pomirenju i toleranciji."

Uz Izetbegovića u delegaciji koja je posjetimla Kazane bili su i članovi vrha SDA, među kojima predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić I premijer FBiH Fadil Novalić.

XS
SM
MD
LG