Dostupni linkovi

Li Kećijang: Nema koristi od trgovinskog rata sa Evropom


Angela Merkel i Li Kećing u Pekingu
Angela Merkel i Li Kećing u Pekingu

Kina ne želi trgovinski rat sa Evropom, izjavio je danas kineski premijer Li Kećijang na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Pekingu.

"Kina je već ispunila svoje obaveze o pridruživanju Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Potrebno je sada da i druge strane ispune data obećanja. Ne želimo trgovinski rat, jer od toga niko neće imati koristi", rekao je Li, dodajući da jednostrane zaštitne trgovinske mere neće pomoći rešavanju problema, prenosi agencija Rojters.

Nemačka kancelarka, koja je u nedelju doputala u devetu posetu Kini otkako je stupila na tu funkciju, ocenila je da emotivan pristup ovoj temi ne može biti ni od kakve pomoći.

"Uverena sam da možemo pronaći rešenje na temeljima onoga što je obećano pre 15 godina", izjavila je Merkel, pozivajući istovremeno na dodatne pregovore sa Kinom o njenom statustu tržišne ekonomije u okviru Svetske trgovinske organizacije.

Ona je, takođe, ukazala na potrebu uspostavljanja ravnopravnog terena za poslovanje stranih kompanija.

"Nemačka se oduvek predstavljala kao otvoreno investiciono tržište. Očekujemo reciprocitet i sa kineske strane", navela je Merkel.

Zvanični Peking se 2001. godine, kada je postao članica STO, saglasio da se članice te organizacije mogu služiti komparacijama sa trećim zemljama prilikom donošenja odluke o tome da li se kineski proizvodi uvoze i prodaju po damping cenama.

Ta odrednica bi trebalo da istekne u decembru, ali na zapadu opstaje nezadovoljstvo zbog, kako tvrde, kineskog podrivanja stranih industrijskih grana putem subvencionisanja domaćih proizvoda, a naročito prekomerne proizvodnje u kineskom sektoru čelika.

Kina je odlučna u tome da se članice moraju držati dogovora postignutog pre 15 godina, ali je odbijanje Evrope da odustane od metode odbrane od jeftinog kineskog uvoza, urzokovalo dugotrajni spor unutar STO.

Merkel je prilikom prošlogodišnje posete Kini izjavila da Nemačka u principu podržava dodelu statusa tržišne ekonomiji Kini, ali da je pred Pekingom još uvek veliki posao.

Očekuje se da će evropski komesari o ovom pitanju razgovorati krajem juna ili jula, navodi Rojters.

XS
SM
MD
LG