Dostupni linkovi

Petnaest godina od ubistva novinara Milana Pantića


Milan Pantić
Milan Pantić

U subotu se navršava 15. godina od svirepog ubistva jagodinskog novinara Milana Pantića, čije ubice i nalogodavci zločina još uvek nisu otkriveni.

Komisija za istraživanje ubistava novinara došla je u poslednjih nekoliko meseci do više konkretnijih podataka u slučaju Pantićevog ubistva, izjavio je u subotu predsednik te komisije Veran Matić.

"To su prvi konkretni podaci, konkretniji od mnogih koje smo imali u proteklih 15 godina... Bliži smo egzekutorima u ovom trenutku nego nalogodavcima, ali nalogodavci će u nastavku istrage biti mnogo prepoznatljiviji, ako se utvrdi da su to zaista ljudi kojima smo na tragu", rekao je Matić.

On je dodao da je Radna grupa, koja radi pojačano u odnosu na prošlu godinu, veoma često nailazila na vidljive situacije da se tragovi namerno usmeravaju u drugim pravcima.

"Nastojaćemo da se istraga pojača sa tužilačke strane", rekao je Matić i dodao da je nezahvalno govoriti o rokovima i činjenicama.

Milan Pantić, dopisnik “Večernjih novosti”, ubijen je 11. juna 2001. godine sa više udaraca tupim predmetom u glavu, u ulazu zgrade u kojoj je živeo sa porodicom, dok se rano ujutro vraćao iz prodavnice.

Pantić je pisao, između ostalog, o malverzacijama u Jagodinskoj pivari i cementari u Novom Popovcu.

Njegova porodica je zatražila da dodeljivanje nagrade "Milan Pantić", koju organiziju "Večernje novosti", pređe u njihove ruke, jer smatraju da time što ona ove godine nije uručena, bledi sećanje na žrtvu koju je za slobodu novinarstva podneo Pantić.

"Večernje novosti" su navele da je na ovogodišnji konkurs za nagradu za novinarsku hrabrost stiglo sedam predloga, među kojima i nekoliko koji zaslužuju pažnju, ali da nijedan nije poseban i značajan toliko da zaslužuje nagradu sa imenom čoveka koji je svoju novinarsku hrabrost platio životom.

XS
SM
MD
LG