Dostupni linkovi

Dženazi Muhameda Alija prisustvovale hiljade ljudi


Sa dženaze Muhamedu Aliju, Louisville, 9. juni 2016.

Klanjanju dženaze za legendarnog sportistu, borca u ringu i mirovnjaka izvan ringa, Muhameda Alija prisustvovalo je oko 14.000 ljudi.

Vjerski obred održan je u njegovom rodnom gradu Louisville u dvorani u kojoj je Ali pobijedio Willia Besmanoffa 1961. u svojoj posljednjoj borbi u tom gradu.

Ali, poznat po svomj bokserskom junaštvu i sposobnosti privlačenja pažnje javnosti i političkom aktivizmu u turbulentnim šezdesetim i sedamdesetim godinama, umro je u petak u 74. godini od septičkog šoka u bolnici u Arizoni.

Ali i njegova porodica planirali su njegovu sahranu deset godina, vodeći računa da će poštivati muslimanske običaje.

Konačan oproštaj od Muhameda Alija biće održan u petak, kada će se hiljade ljudi okupiti na međuvjerskoj službi kojoj će prisustvovati i brojne poznate ličnosti, među kojim bivši američki predsjednik Bil Klinton, turski predsjednik Redžep Tajib Erdoan i komičar Bili Kristal.

Ali je bio u vrhu svijeta boksa u vrijeme kada se očekivalo da crni borci budu skrušeni, a njegovo hvalisanje i prije nego je promijenio vjeru i ime Kasius Klej, zaprepastilo je bijelu Ameriku.

Nastavio je šokirati Amerikance nakon što je prešao na islam 1964. i uzeo ime Muhamed Ali.

Sedamdesetih Ali je bio među najpoznatijim sunitskim muslimanima svijeta, dok je u kasnim godinama života priglio sufizam.

XS
SM
MD
LG