Dostupni linkovi

Samoopredjeljenje se vratilo u Skupštinu Kosova


Skupština Kosova
Skupština Kosova

Poslanici opozicionog pokreta Samoopredeljenje vratili su se u četvrtak, 9. juna, u skupštinske klupe, nakon tromesečnog bojkota rada ove institucije, javlja dopisnik RSE.

Pre bojkota, opozicija Kosova je od septembra 2015. raznim sredstvima blokirala rad Skupštine, u znak nezadovoljstva na sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i onaj o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Visar Imeri, predsednik pokreta Samoopredeljenje, se u svom prvom obraćanju osvrnuo na potrebu za borbom protiv kriminalaca i na poslednje akcije Policije Kosova koje su za cilj imale oslobađanje uzurpirane imovine od posle rata na Kosovu.

On je naveo da je ova akcija neophodna, ali ona ne znači da je to borba protiv kriminala.

"Ova kampanja više liči na 'čišćenje' glavnog kriminalca. Protiv kriminala i korupcije bori se od vrha, a vrh toga je onaj koji je na vrhu Skupštiene. Kadri Veselji se ponaša kao da je on pokrenuo ovu borbu protiv korupcije i kao da je on onaj koji hoće da oslobodi uzurpiranu imovinu. Kakva ironija", naveo je Imeri.

Veselji inače danas nije predsedavao Skupštinom.

Poslanici pokreta Samoopredeljenje kritikovali su danas i članove Vlade Kosova zato što nisu prisustvovali sednici, kao i odluku Ustavnog suda u vezi imovine manastira u Dečanima, navodeći da je odluka Ustavnog suda o potvrđivanju vlasničkog prava manastiru ozakonila odluku Slobodana Miloševića.

Prethodno su iz pokreta Samoopredeljenje rekli da se vraćaju u Skupštinu a kako bi se još snažnije protivili spornim sporazumima sa Crnom Gorom i Srbijom, a pošto, "efekat bojkotovanja Skupštine u zemlji u kojoj režim ne mari za demokratiju nije postignut".

Ostale dve manje opozicione partije, Inicijativa za Kosovo i Alijansa za budućnost još uvek bojkotuju rad Skupšitne.

XS
SM
MD
LG