Dostupni linkovi

CPC se obratila UN nezadovoljna statusom


Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) obratila se Komitetu za ljudska prava UN i Ambasadi SAD u Podgorici sa zahtevom da joj pomognu u rešavanju njenog statusa, saopšteno je u ponedeljak iz te crkve.

Crkva u pismu koje potpisuje njen mitropolit Mihailo navodi da je u nepovoljnom položaju u Crnoj Gori i traži status "tradicionalne" crkve, kao i da se zaštiti sloboda veroispovesti Zakonom o verskim zajednicama koji je u pripremi.

U pismu CPC-a se navodi da se toj crkvi u Crnoj Gori "neosnovano ograničavaju prava bogosluženja i javnog vršenja verskih obreda u objektima koji joj po tradiciji pripadaju".

Mitropolit CPC-a Mihailo je u pismu Komitetu UN za ljudska prava naveo viđenje te crkve o njenom statusu kroz istoriju, navodeći da je crkva 1920. "neovlašćeno, zlopotrebom vlasti inkorporirana u Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC)".

Dodaje se da je crkva obnovljena "narodnom voljom" 1993. godine na javnom skupu u Cetinju. U pismu Komitetu se skreće pažnja da CPC, od 2000. godine upisana u registar verskih zajednica u Crnoj Gori, ima problem s crkvenom imovinom, upisanom na SPC, koja "nije prijavljena nadležnom organu države Crne Gore", prenosi Beta.

CPC odgovornost za svoj nezadovoljavajući status pripisuje državi koja "ne koristi svoja ovlašćenja da vernicima i sveštenicima" te crkve omogući slobodu veroispovesti i korišćenje crkvenih objekata".
XS
SM
MD
LG