Dostupni linkovi

Pentagon: Podrška članstvu CG u NATO


Zastave Crne Gore i NATO

Crnogorska ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić sastala se danas u Pentagonu sa zamjenikom američkog sekretara za odbranu Bobom Vorkom, koji je čestitao Crnoj Gori na nedavnom potpisivanju protokola o pristupanju NATO-u i naglasio američku podršku članstvu Crne Gore u Alijansi.

Kako javlja Glas Amerike, Vork i Pejanović Đurišić su, kako se navodi u saopštenju iz Pentagona, razgovarali o prilikama za dalju saradnju i bezbjednosnim izazovima. Američki zvaničnik je pozdravio širi doprinos ministarke Pejanović Đurišić i Crne Gore NATO misijama, te zahvalio na doprinosu u Avganistanu.

Takođe je ponovio riješenost Sekretarijata za odbranu da održava snažne bilateralne odnose i potvrdio posvećenost Sjedinjenih Država njihovim saveznicima i partnerima, navodi se u saopštenju Pentagona.

Moguće okončanje procesa ratifikacije do kraja godine

Crna Gora očekuje da će tokom ovog mjeseca biti još ratifikacija protokola o pristupanju NATO-u, te da će zemlje članice koje su se prve zalagale za crnogorsko članstvo u Alijansi to uraditi vrlo brzo rekla je za Glas Amerike crnogorska ministarka odbrane, koja je u okviru posjete Sjedinjenim Državama danas govorila na konferenciji o budućnosti proširenja NATO-a, održanoj u Atlantskom savjetu.

“Očekujemo da se ta vrsta dinamike nastavi i da budemo u prilici da i prije samita u Varšavi imamo značajan broj država koje su izvršile ratifikaciju protokola kako bi onda u vremenu nakon toga i preostale države bile na neki način dodatno motivisane da to urade u što skorijem mogućem roku.”

O ratifikaciji protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, crnogorska ministarka odbrane danas i sjutra će razgovarati sa zakonodavcima u američkom Senatu gdje, kako ističe, to pitanje ima dvostranačku podršku, objavio je Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG