Dostupni linkovi

Island i Slovenija ratifikovali pristupanje Crne Gore NATO-u


Zastave NATO-a i Crne Gore na zgradi crnogorskog parlamenta
Zastave NATO-a i Crne Gore na zgradi crnogorskog parlamenta

Parlamenti Islanda i Slovenije su danas ratifikovali Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, čime je otvoren proces ratifikacije tog dokumenta u 28 članica Severnoatlantskog saveza.

Island je prva zemlja koja je potvrdila sporazum s Crnom Gorom, kao što je bila i prva koja je, upravo na današnji dan, pre deset godina, priznala obnovljenu nezavisnost Crne Gore.

Komunikacioni tim državnog Saveta za članstvo Crne Gore u NATO–u je u Podgorici saopštio da ratifikacija Pristupnog protokola u islandskom parlamentu predstavlja dokaz čvrstog prijateljstva dve zemlje.

U Skupštini Slovenije, kako je navedeno u saopštenju, samo tri glasa su bila protiv Protokola o pristupanju Crne Gore Severnoatlantskom savezu, uprkos pozivu crnogorskog opozicionog Demokratskog fronta da slovenačka skupština odbije pristupni protokol.

Slovenački premijer Miro Cerar je prilikom ratifikacije kazao da Slovenija snažno podržava pristupanje Crne Gore NATO-u, i da to nije usmereno protiv bilo koje zemlje izvan Severnoatlantske alijanse.

U Podgorici je najavljeno da će 13. juna i Parlament Madjarske ratifikovati pristupni protokol s Crnom Gorom, što se očekuje uskoro i od parlamenata još nekih članica NATO-a, a pre svih Češke, Slovačke i Poljske.

Ranije je više puta bilo najavljeno da će Crna Gora fornalno stupiti u NATO u prvoj polovini 2017. godine, mada je bilo izjava nekih zvaničnika Alijanse da bi se to moglo dogoditi i pre kraja ove godine.

Na predstojećem samitu NATO-a , koji će biti u Varšavi, Crna Gora će imati status posmatrača.

XS
SM
MD
LG