Dostupni linkovi

Klintonova pobedila u Kaliforniji


Hilari Klinton
Hilari Klinton

Kandidatkinja za predsedničku nominaciju demokrata Hilari Klinton pobedila je na stranačkim izborima u Kaliforniji, javio je danas AP.

Klinton je i pre jučerašnjeg glasanja u Kaliforniji i još pet država obezbedila predsedničku nominaciju ali se njen rival Berni Sanders nadao da bi pobedom u najvećoj saveznoj državi mogao ubediti neke od stranačkih funkcionera da odustanu od podrške bivšoj državnoj sekretarki i njega podrže.

Hilari Klinton ima prednost u delegatima osvojenim na stranačkim izborima, a ubedljivo vodi medju superdelegatima, visokim stranačkim zvaničnicima koji takodje mogu da glasaju na partijskoj konvenciji u julu kada će zvanično biti potvrdjena predsednička nominacija.

Bivša državna sekretarka SAD je posle jučerašnjeg glasanja u šest država proglasila istorijsku pobedu pošto je postala prva žena koja predvodi jednu od dve glavne amričke stranke.

"U ovoj kampanji je reč o tome da obezbedimo da nema granice za nikoga od nas", rekla je Klinton u obraćanju pristalicama u Bruklinu.

Američki predsednik Barak Obama čestitao je Hilari Klinton osvajanje nominacije Demokratske stranke za predsednika SAD i izjavio da planira da se sutra sastane sa njenim stranačkim rivalom Bernijem Sandersom, saopštila je Bela kuća.

Sanders je međutim odbio da prizna poraz od Hilari Klinton i obećao da će ostati u trci uprkos tome što je njegova rivalka osvojila dovoljan broj glasova delegata za nominaciju.

XS
SM
MD
LG