Dostupni linkovi

Zaev predstavio plan za izlazak Makedonije iz krize


Lider najače opozicione stranke u Makedoniji, SDSM-a Zoran Zaev
Lider najače opozicione stranke u Makedoniji, SDSM-a Zoran Zaev

Lider najveće makedonske opozicione stranke Socijademokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev predstavio je u utorak, 7. juna, plan za izlazak iz krize koji predviđa da 18. juna moraju da budu ispunjena "dva ključna koraka" kako bi preživio Dogovor iz Pržina za prevazilaženje političke krize.

"Ustavni sud mora da potvrdi ustavnost zakona o Specijalnom javnom tužilaštvu (za slučaj prisluškivanih razgovora) i svi privedeni građani moraju da budu oslobođeni. Samo ako se ispune ova dva uslova Dogovor iz Pržina može da preživi", rekao je Zaev na konferenciji za novinare.

Kako je rekao ispunjavanjem dva ključna preduslova opozicije, poništavanjem abolicije i odlaganjem izbora koji su bili zakazani za 5. jun, otvara se prostor za prevazilaženje krize.

Zaev je rekao da je opozicija spremna za nastavak političkih pregovora i da ide na izbore čim se ispune uslovi da budu fer i kredibilni.

Potrebno je, precizirao je, da se formira vlada koja će pripremiti i sprovesti fer izbore, da se pročisti birački spisak i provede medijska reforma.

"Za izlazak iz duboke krize hitno je potrebno da se obezbijedi vladavina prava i budu ispunjeni svi uslovi za slobodne, fer i kredibilne izbore", rekao je Zaev.

Učesnici, "Šarene revolucije" su sinoć, postavili rok 17. jun da vlasti ispune tri uslova – da Ustavni sud ocijeni ustavnost Zakona o Specijalnon javnom tužilaštvu, da zaustavi progon demonstranata i da se oslobode dosad privedeni učesnici građanskih protesta, kao i da budu povučene krivične prijave.

Organizatori "Šarene revolucije" su najavili da će od danas prestati svakodnevne večernje proteste ulicama Skoplja i drugih gradova, ali da će organizovati blokade i "gerila akcije".

Za srijedu su najavljene masovne blokade raskrsnica i ulica u Skoplju.

Predsjednik Makedonije, Đorđije Ivanov u ponedjeljek je povukao aboliciju za 56 političkih aktera u zemlji protiv kojih se vodila istraga zbog afere masovnog prisluškivanja građana Makedonije.

XS
SM
MD
LG