Dostupni linkovi

Karamarko: Sastavit ćemo novu većinu


Tomislav Karamarko

HDZ se odlučio za sastavljanje nove većine, a cilj je da ona bude kvalitetna, rekao je novinarima nakon sjednice Središnjeg odbora predsjednik stranke Tomislav Karamarko i otklonio mogućnost dalje suradnje s Mostom.

"Imamo predispozicije da uđemo u novo preslagivanje", rekao je.

"Ciljamo da nova većina bude kvalitetna jer ovo se više ne smije ponoviti, kazao je Karamarko. Mogućnost dalje suradnje s Mostom nezavisnih lista je otklonio jer bi, kako je dodao, tog "ringišpila bilo previše", poručio je Karamarko.

Na Predsjedništvu stranke se razgovaralo i o mogućnosti da on da ostavku u Vladi i zaključeno je da to ne učini jer je HDZ već učinio previše ustupaka, rekao je.

Ostaju pri stavu da premijer Tihomir Orešković više nema povjerenje HDZ-a.

Nije precizirano na koji način namjeravaju maknuti Oreškovića s premijerske pozicije, hoće li to biti opozivom u Sabru ili izlaskom HDZ-ovih minista iz Vlade.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Mosta Božo Petrov izjavio je, pak, u subotu da je Hrvatska danas u podređenoj poziciji samo zbog jedne osobe, prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, koji, kazao je, predstavlja teret i snosi političku odgovornost, te je pozvao HDZ da pokaže je li demokratska stranka.

Vezano uz mogućnost preslagivanja u Hrvatskom saboru o kojoj govori Karamarko, Petrov je rekao da kada bi to Karamarko i htio napraviti s Mostom, Most na to nikada ne bi pristao.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković u petak je demantirao špekulacije da daje ostavku i pozvao suprotstavljene čelnike HDZ-a i Mosta, potpredsjednike Vlade Tomislava Karamarka i Božu Petrova da odstupe.

Dok je Petrov izjavio da je spreman odstupiti, Tomislav Karamarko je zatražio odlazak premijera Oreškovića i naglasio da neće dati ostavku.

Odnosi dvojice potpredsjednika Vlade su pogoršani zbog traženja Mosta da Karamarko ode s funkcije zbog poslova njegove žene sa lobistom mađarskog MOL-a. Orešković nije rekao što će napraviti ako oni to ne učine. Opozicija nije zadovoljna i traži nove izbore.

XS
SM
MD
LG