Dostupni linkovi

Bitići: Vučić i Dačić imaju dokaze o ubistvu moje braće


Ivica Dačić (L) i Aleksandar Vučić
Ivica Dačić (L) i Aleksandar Vučić

Fatos Bitići (Fatose Bytyqi), brat trojice braće Bitići - Agrona, Ilira i Mehmeta - koji su ubijeni 1999. godine u Petrovom selu, za Radio Slobodna Evropa kaže da neće odustati sve dok se pred lice pravde ne izvedu krivci za egzekuciju njegove braće.

On tvrdi da vlasti u Srbiji znaju ko su ubice njegove braće, da imaju dovoljno argumenata i dovoljno svedoka koji hoće da svedoče o tom slučaju. Iako ti ljudi nisu u Srbiji, oni dobijaju pretnje da će im ako počnu da govore ili svedoče, likvidirati porodice u Srbiji, kaže Fatos Bitići.

RSE: Vi ste se, gospodine Bitići, sreli sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem i on vam je obećao da će krivci za taj zločin biti sudski procesuirani i kažnjeni. To se, međutim, nije dogodilo. Zašto nije, šta mislite?

Bitići: Ja sam se sreo sa Vučićem 2013, 2014. i 2015. godine ovde u Vašingtonu. Problem je u tome što su svi ratni zločinci koji su umešani u ovaj, ali i u druge zločine, sada u Srbiji najveći biznismeni i kriminalci. Ima, međutim i mnogo onih koji su im pomagali, obezbeđujući im informacije. Otvoreno ću reći i to da su im pomagali čak i neki iz Tužilaštva i suda za ratne zločine.

RSE: Kad kažete da su im i u Tužilaštvu pomagali, mislite li na bivšeg tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića?

Bitići: Neću da pominjem imena. Ovaj slučaj traje 17 godina, postoje svedoci tog zločina, znaju ko je naredio likvidaciju moje braće – sve dokaze imaju, ali nisu hteli da ih privedu pravdi.

Zastrašivanje svedoka

RSE: Vi ste pre godinu dana izjavili da ste dokumente i dokaze dali srpskim zvaničnicima, da ste, konkretno, Ivici Dačiću, dali dokaze da je Goran Radosavljevljević Guri, devedesetih godina komandant Žandarmerije, dao naredbu da se vaša braća likvidiraju u Petrovom selu. Kako je Dačić reagovao kada ste mu ih dali?

Ubijena braća Bitići
Ubijena braća Bitići

Bitići: Kad sam im dao te dokumente, oni su se šokirali. Rekao sam: evo vam, neka i MUP Srbije ima ove dokumente. A dao sam ih i premijeru Aleksandru Vučiću. I obojica su bili šokirani dokazom da je Guri izdao naređenje za egzekuciju moje braće. A svedok toga stalno dobija pretnje preko telefona, a imaju ih i drugi svedoci...

RSE: Ko, prema vašim saznanjima, preti svedocima?

Bitići: Glavni osumnjičeni, koji je dao naređenje da se likvidiraju moja braća.

RSE: Guri, dakle, preti svedocima?

Bitići: Pa, svedoci neće u telefonskim razgovorima da kažu ‘Guri’, pošto se plaše da ih prisluškuju, ali tvrde da stalno dobijaju pretnje. Otvoreno su rekli da te pretnje otprilike ovako glase: "Ako budeš pričao ili bio svedok, likvidiraćemo ti porodicu u Srbiji".

RSE: Ko je po vašem mišljenju najveći krivac što slučaj likvidacije vaše braće već 17 godina nije okončan, što odgovorni nisu kažnjeni? Smatrate li da je bivši tužilac Vukčević imao sve dokaze protiv Gurija, ali da nije smeo da ga optuži?

Bitići: Njega nisu smeli da optuže. A što se tiče Vukčevića, postavlja se pitanje zašto nikad nije izašao u javnost i rekao ko blokira proces. On to nikada nije učinio, a nikada nije javno izneo ni sve detalje slučaja braće Bitići. Očigledno je da nije smeo to da uradi. Kada je nastupila Vučićeva vlast, stalno se nudila neka ‘pomoć’ u vidu izjava da postoje novi dokazi. Da imaju nove svedoke tvrdio je i ministar policije Nebojša Stefanović, ali se ispostavilo da su to bile samo reklame.

RSE: Guri je sada u rukovodstvu Vučićeve Srpske napredne stranke.

Bitići: Da, da, znam. Oni koji su ratovali na Kosovu, koji su pljačkali, ubijali civile, žene, decu, prebacivali leševe u Srbiju – oni su najveći prioritet vlasti Srbije.

RSE: Vučić vam je obećao da će se taj zločin rešiti, ali vi u to ne verujete, mislite da je to obećanje bilo lažno.

Bitići: Nije važno kome ja verujem ili ne verujem, ali kako će oni rešiti taj slučaj – ja stvarno ne znam. U Srbiji sada nemate program zaštite svedoka i to je veliki problem. Guri je ključ slučaja Bitići jer je on naredio da se braća Bitići ubiju.

RSE: Taj dokaz ste, rekli ste, predali srpskim vlastima. Verujete li da će taj slučaj biti rešen u skorije vreme?

Bitići: Biće rešen. Ja se neću predati dok ne umrem. A ratni zločinci neka znaju: ne plašim se nikoga. Nikoga osim Boga. Bez obzira šta radili i koliko pretili svedocima, finansirali vlasti u kampanjama. Mene ništa od toga ne interesuje: ovo ima da se završi. Mi se nećemo zaustaviti bez obzira koliko godina to bude trajalo i bez obzira ko stoji iza njih. Jednog dana ti ratni zločinci i kriminalci biće u zatvoru. Ako ja odem, moj sin i moja braća nastaviće za to da se bore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG