Dostupni linkovi

Fatos Bitići za RSE: Ako želi vlast Srbije može da kazni ubice moje braće


Ubijena braća Bitići, foto

Ključ za rešavanje slučaja ubistva braće Bitići je u rukama vlasti i premijera Srbije Aleksandra Vučića, ako žele ovaj zločin mogu da rasvetle. U razgovoru za RSE to uverava Fatos Bitići, brat trojice Bitićija, američkih državljana, koje su pripadnici srpske policije ubili 1999. godine. On ne veruje da posle 16 godina tapkanja u mestu najava formiranja komisije koja bi se bavila utvrđivanjem istine o ovom slučaju, a na čijem bi čelu bio novinar Veran Matić, može biti od posebne koristi.

Ova ubistva biće jedna od važnijih tema Vučićevih razgovora u SAD. Za smrt Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija, inače rođenih u Čikagu, u Srbiji niko nije odgovarao. Tragedija trojice američkih državljanina albanskog porekla predstavlja jednu od prepreka u odnosima Srbije i SAD, a nedavno je u Kongresu SAD inicirana i nova rezolucija koja treba da se naglasi da je ostvarivanje pravde u slučaju Bitići glavni faktor poboljšanja odnosa između dve zemlje.

„Dobio sam mejl od Verana Matića što me je šokiralo. To neće imati rezultate. Ne može on da dobije dokumente iz Državne bezbednosti ili drugih državnih organa“, rekao nam je Fatos Bitići.

RSE: Mislite da ideja o formiranju komisije neće, praktično, biti ništa?

Bitići: Neće biti rezultata. Ovo je bio nekakav politički potez Aleksandra Vučića. On sad dolazi u Vašington i donosi nekakav, što bi se na engleskom reklo – excuse (izvinjenje). Da kaže `evo, počela je da radi komisija`. Pošto od onoga što je on obećavao ništa nije uradio. Dovoljno vremena su imali da završe ovaj posao. Do sada su spavali.

RSE: Ko koči, po vašem mišljenju, utvrđivanje odgovornosti onih koji su ubili vašu braću?

Bitići: Ključ je Goran Radosavljević Guri. Ja sam dao dokumente i bivšim vlastima. Ivici Dačiću sam dao dokumente u kojima se vidi da Guri daje naredbu da se moja braća likvidiraju u Petrovom Selu. Kad sam im to dao oni su se ukočili. Vlasti u Srbiji znaju ko su ubice moje braće. Imaju dovoljno argumenata, ima dovoljno i svedoka koji hoće da svedoče o ovom slučaju, ali ti ljudi dobijaju pretnje od Gorana Radosavljevića Gurija. To zna i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije. Oni imaju celu istoriju o slučaju braće Bitići i mogu da kažu gde je problem.

RSE: Verujete li da poseta premijera Vučića Vašingtonu u tom smislu može nešto da promeni?

Bitići: Ako Vučić hoće da da zeleno svetlo, pošto on sad ima u rukama i Bezbednosno informativnu agenciju i celu Srbiju, da se tako izrazim, ovaj slučaj će biti završen. Ne bismo ulazili u politiku, pa ajde sad kao da formiramo komisiju. On je ušao u političku igru, kako bi u Vašingtonu rekao, ajde nešto smo počeli da radimo.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG