Dostupni linkovi

State Department: Euro 2016 mogao biti meta terorističkih napada


Francuska policija patrolira u blizini Ajfelovog tornja, ilustracija
Francuska policija patrolira u blizini Ajfelovog tornja, ilustracija

SAD su u utorak, 31. maja, upozorile da bi evropski fudbalski šampionat Euro 2016 mogao biti meta napada militanata.

"Veliki broj turista posjećuje Evropu u ljetnjim mjesecima i to predstavlja veće mete za teroriste" saopštio je State Department.

Euro 2016 se održava u Francuskoj, od 10. juna do 10. jula, na različitim mjestima. Francuska je već u stanju priparvnosti nakon prošlogodišnjih terorističkih napada na Pariz u januaru i novembru.

U skoro simultanim napadima na stadion, koncertnu salu, restorane i barove 13. novembra 2015. ubjeno je 130 ljudi i skoro 350 ranjeno.

Ista ćelija "Islamske države", 22. marta ove godine u Belgiji je izvela dva samoubilačka napada u susjednoj Belgiji, u Briselu, na arerodrom i metro stanicu, kada je ubjeno je 32 ljudi.

U Francuskoj se na Euro-u očekuje oko milion navijača iz inostranstva koji će podržavati svoje nacionalne timove.

U upozorenju za američke državljane koji putuju van zemlje, State Department je naveo da postoji opasnost od napada militanata širom Evrope.

Napadi, kako je navedeno u upozorenju uoči početka Eura, mogu biti izvedeni na popularnim turističkim lokacijama, restoranima, komercijalnim centrima, javnom prijevozu.

Britanski mediji su objavili da je na obezbjeđivanju sigurnosti na Euro 2016 -te angažovano 90 000 pripadnika snaga bezbjednosti.

XS
SM
MD
LG