Dostupni linkovi

Srbija i ekstremizam: Upitni efekti prevencije


Borac Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), slika sa propagandnog videa IDIL-a
Borac Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), slika sa propagandnog videa IDIL-a

Slučaj Tefika Mujovića koga su obaveštajne službe Srbije označile kao osobu od koje "preti najveća opasnost širenja Islamske države u Srbiji", a koji je deportovan iz Turske u Srbiju, ponovo je u fokus dovelo pitanje odlaska ljudi iz Sandžaka na strana ratišta, pre svega u Siriju.

Prema saznanjima RSE Mujović se nalazi u pritvoru u Beogradu, a za njegov slučaj je zadužen Viši sud u glavnom gradu Srbije.

Pred ovim Tutincem, za koga mediji pišu da se školovao u Jemenu, a da je bio angažovan na širenju radikalnog islama u svim državama u regionu, sada je najverovatnije sudski proces, koji bi mogao biti vođen po dopunjenom Krivičnom zakonu iz oktobra 2014. godine, koji predviđa stroge zatvorske kazne za učešće na stranim ratištima.

Muftija Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić, saglasan je da problem odlaska na strana ratišta i širenja radikalizma postoji, ali da, kako isitče u razgovoru za RSE, kroz svoj obrazovni sistem aktivno rade na prevenciji i edukovanju potencijalnih dobrovoljaca koji bi išli u Siriji ili Irak. Veruje da u tome imaju uspeha.

Mevlud Dudić
Mevlud Dudić

"Mislim da smo u potpunosti uspjeli kada su u pitanju naše srednje, vjerske škole, odnosno medrese, islamski fakultet, a posebno naši vjernici i naše džematlije sa kojima mi svakodnevno, a posebno petkom, za vrijeme džume, komuniciramo na jedan neposredan način", rekao nam je Dudić.

Predsednik Islamske zajednice dodaje da će ta institucija "ustrajati da podiže generacije koje će graditi, a ne rušiti, koje će voliti, a ne mrziti, koji će djelovati u duhu naše uzvišene vjere – najbolji među vama su oni koji čine dobro drugim ljudima, a najlošiji oni koji čine zlo drugim ljudima".

Mevlud Dudić kaže i da ima utisak da država, po ovom pitaju, ne sarađuje u dovoljnoj meri sa verskim zajednicama. Ističe međutim, da dobru saradnju imaju sa nevladinim sektorom.

"Ovih dana se u Novom Pazaru realizira jedan projekat borbe protiv terorizma, gde i mi kao zajednica dajemo svoj doprinos i uzeli smo učešća", navodi Dudić.

U Novom Pazaru se, između ostalih, pitanjem ekstremizma bavi organizacija Akadmeska inicijativa "Forum 10". Njen predsednik, Fahrudin Kladničanin, postavlja pitanje "Da li je Sandžak plodno tlo za radikalizaciju i da li je Sandžak mesto za regrutaciju ekstremista i terorista?"

Na ova pitanja, kako u razgovoru za RSE ističe Kladničanin, odgovor mora da ponudi celokupna zajednica u Sandžačku. Tek nakon dobijanja jasne slike, dodaje, mogu da se kreiraju programi edukacije i izgradnje bezbedonosne kulture i kod mladih i kod građana uopšte.

"Dok su u Sandžaku trajale turbulentne političke godine, nejedinstvo Islamske zajednice i jedno potpuno ekonomsko beznađe u kome su se našli građani, mladi kao potencijalna ciljna grupa za odlazak u Siriju, našla se u začaranom krugu. Islamska zajednica i njena ulema su ostali potpuno nezainteresovani da građanima u Sandžaku, svojim vernicima, objasne šta se to događa u Siriji, ko to ratuje, za koga ratuje", kaže Kladničanin i zaključuje da je, po njegovom mišljenju, "institucija Islamske zajednice tu potpuno zakazala".

Prema poslednjim podacima o broju građana Srbije koji su ratovali u Siriji i Iraku, a koje je, Bezbednosno-informativna agencija saopštila pre nešto više od godinu dana, u pitanju je dvadesetak ljudi.

Novije podatke smo tražili od nadležne vladine Kancelarije za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka, ali ih do ovog trenutka nismo dobili.

Upravo odlazak mladih iz Sandžaka u Siriju, odnosno pogibija jednog mladića čiju je porodicu svojevremeno posetila ekipa RSE, dovela je pre tačno tri godine taj region u fokus. Ono što je sada učinio slučaj Tutinca Tefika Mujovića.

Neophodno edukovati mlade

Eldar Kundaković, 27-ogodišnjak iz Novog Pazara, poginuo je 14. maja 2013. godine u borbama protiv snaga Bašara al-Asada u Siriji.

Njegov otac, Esad, tada je rekao da je na razgovor pristao "zbog javnosti, zbog omladine koja žudi za tim, da ne shvate da je to put kojim oni treba da krenu".

Esad Kundaković rekao je tada da se njegov sin Eldar "potpuno posvetio izučavanju i proučavanju vere kojoj je pripadao".

"Obrede je obavljao redovno, pa čak i preko tih obaveznih obreda, on je i noću ustajao i vršio molitvu. Molio se gospodaru i sad vidim zašto mu se molio", kazao je Esad Kundaković.

Kako bi se sprečila sudbina, poput one koja je 2013. zadesila porodicu Kundaković iz Novog Pazara, Fahrudin Kladničanin kaže da je neophodno posvetiti se edukaciji mladih, ali i njihovom životnom standardu.

"Generalni stav je da je mladima potrebno obezbediti uslove za zapošljavanje i to je imperativ svih programa koji se moraju sprovoditi u Sandžaku. Potrebna je zaista i ozbiljna pomoć međunarodne zajednice, koja na Sandžak gleda na veoma specifičan i nezainteresovan način", kaže Kladničanin.

Država Srbija se odlasku svojih državljana na strana ratišta suprotstavila izglasavanjem dopuna Krivičnog zakona kojim bi takozvani "psi rata" bili sankcionisani višegodišnjim zatvorskim kaznama.

U praksi međutim, povatnik iz Ukrajine, Radomir Počuča je uz, kako tvrdi, još 20-ak ljudi, postigao sporazum o priznanju krivice, a da za uzvrat bude kažnjen samo uslovnom kaznom.

Stručnjaci i inicijatori usvojenih dopuna Zakona, postavili su tada pitanje - koja je onda njegova svrha?

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG