Dostupni linkovi

Obama završio posetu Vijetnamu razgovorom s mladima


Barack Obama u hramu u Ho Ši Minu
Barack Obama u hramu u Ho Ši Minu

Američki predsednik Barak Obama na kraju posete Vijetnamu danas je pozdravio mlade lidere u toj zemlji zbog veće svesti o životnoj sredini i pozvao ih da "urade nešto" povodom klimatskih promena.

Na poslednjem javnom istupanju, Obama je mladima rekao da je potrebna njihova energija i strast za borbu protiv siromaštva, veću ravnopravnost devojčice i žene, kao i za borbu protiv klimatskih promena.

U razgovoru s mladima, Obama je iskoristio pitanje o očuvanju poznate vijetnamske pećine da skrene pažnju na klimatske promene, koje su na vrhu njegovih prioriteta. On je rekao da će Vijetnam biti jedna od zemalja koje će najviše osetiti posledice ako se nastavi globalno zagrevanje i podizanje nivoa mora.

Klimatske promene mogu biti veliki problem za Vijetnam pošto mogu uticati na mogućnosti u toj zemlji da se obezbedi hrana, rekao je Obama i poručio mladima "da je na njima da počnu" da rade na tome.

Na prethodno pitanje Obama je rekao da se "glupirao mnogo" dok je bio mlad i da nije bio mnogo ozbiljan kad je reč o školi.

"Mnogo su me više zanimali košarka i devojčice. Nisam uvek bio ovoliko ozbiljan. Vi ste već ispred mene. To je dobro", rekao je Obama.

Američki predsednik se takođe založio za transpacifički trgovinski sporazum koji bi uključio i Vijetnam, ali je zastao u Kongresu SAD pošto mu se protive tri vodeća kandidata za predsednika.

XS
SM
MD
LG