Dostupni linkovi

Nastavljeno iseljavanje izbeglica iz kampa u Idomeniju


Idomeni, 25. maj 2016.

Grčke vlasti su danas, drugog dana iseljenja migranata iz neformalnog izbegličkog kampa u Idomeniju, poslale policajce i buldožere da sruše šatore i nastave sa odvoženjem izbeglica koje su već mesecima zaglavljene u tom kampu na granici sa Makedonijom.

Tokom jučerašnjeg danas je iz Idomenija evakuisano 2.031 migranata, od čega su 1.273 bili Kurdi, 662 Sirijci i 97 Jazidi, preneo je Rojters.

"Iseljenje teče bez ikakvih problema", izjavio je portparol grčke vlade za migrantsku krizu Jorgos Kiricis i dodao da će, u idealnom slučaju, migranti biti iseljeni do kraja nedelje, iako nije određen precizan rok za okončanje evakuacije.

Jutros je nekoliko autobusa ispunjenih do poslednjeg mesta, najviše porodicama sa decom, napustilo Idomeni i krenulo ka državnim migrantskim centrima na jugu Grčke.

Prema najnovijim procenama, pre početka iseljenja je najmanje 8.000 ljudi boravilo u kampu u Idomeniju, koji je bio pretrpan i imao loše uslove za život, pošto su prethodno migranti ignorisali pozive vlade da napuste kamp.

U jednom trenutku, nakon što su balkanske zemlje zatvorile svoje granice za izbeglice koje su planirale da putuju na sever Evrope, u Idomeniju se skupilo čak 12.000 ljudi, među kojima je najviše bilo Sirijaca, Avganistanaca i Iračana.

Grčke vlasti planiraju da postepeno premeste migrante iz Idomenija u državne izbegličke centre na jugu zemlje, koji imaju kapacitete za oko 5.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG