Dostupni linkovi

Ministar odbrane Izraela podnio ostavku


Moše Jalon
Moše Jalon

Izraelski ministar odbrane Moše Jalon (Moshe Jalon) podnio je ostavku, čime je otvoren put imenovanju desničarskog političara Avigdora Libermana na tu funkciju, čemu se protivi opozicija.

"Obavijestio sam premijera da, poslije njegovih postupaka u posljednje vrijeme i zbog nedostatka povjerenja u njega, podnosim ostavku na položaj u Vladi i parlamentu i uzimam pauzu u političkom životu", saopštio je Jalon na "Tviteru".

Liberman je služio kao ministar vanjskih poslova od 2009. do 2012. godine, kao i od 2013. do 2015. godine. On trenutno vodi desničarsku stranku "Israel beiteinu" i poznat je po kontroverznim izjavama o Palestincima.

Špekulacije o njegovoj novoj ulozi u kabinetu premijera Benjamina Netanjahua pojavile su se poslije konsultacija Libermana i predsjednika Vlade.

Netanjahu, vođa stranke desnog centra Likud, pokušava da učvrsti svoju koaliciju, a trenutno u parlamentu ima većinu od samo jednog poslanika.

Izraelska opozicija i Palestinci smatraju da bi, u slučaju imenovanja Libermana za ministra odbrane, vojska sprovodila još oštrije mjere.

Liberman i sam živi na teritoriji koju je Izrael zauzeo na Zapadnoj obali.

XS
SM
MD
LG