Dostupni linkovi

Kosovo: 20 optuženih za prodaju viza, među njima sin Rugove


Zastava EU u Prištini

Tužilac Evropske unije na Kosovu je danas podigao optužnicu protiv 20 ljudi, uključujući sina bivšeg kosovskog predsednika Ibrahima Rugove, zbog sumnje da su za više hiljada evra prodavali "šengenske" vize.

Slučaj je pokrenut u februaru 2014. godine, kad je policija uhapsila 10 ljudi zbog prodaje viza nabavljenih u ambasadi Italije u Prištini, navodi Rojters.

Zvaničnici navode da su u te aktivnosti možda bili uključeni i neki zaposleni u ambasadi, a kosovska policija je u toj akciji sarađivala sa italijanskim vlastima.

"Navodna krivična dela su sprovedena u periodu između 2011. i 2014. godine, a odnose se na prodaju viza za 'šengensku zonu', do kojih su počinioci došli pomoću korupcije i lažnog predstavljanja", navodi se u saopštenju kancelarije tužioca.

Policija je 2014. u domu Uka Rugove, gde je ranije živeo njegov otac Ibrahim Rugova, pronašla više stotina fotokopiranih pasoša, formulara za vizu, kopija ličnih karata, fotografija i drugih dokumenata.

Policijski inspektori navode da su klijenti plaćali između 2.700 i 3.500 evra za vize, čija izrada uobičajeno košta 60 evra.

XS
SM
MD
LG