Dostupni linkovi

Članice NATO potpisale protokol o pristupanju Crne Gore


Zastave Crne Gore i NATO
Zastave Crne Gore i NATO

Dvadeset osam članica NATO saveza, abecednim redom, potpisali su Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi. Proces koji je započeo 2. decembra 2015. okončaće se nakon što parlamenti svih članica ratificiraju Protokol o proširenju NATO-a.

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg istaknuo je da je ovo za Crnu Goru povijesni dan.

„U subotu Crna Gora obilježava 10 godina svoje nezavisnosti i tom je razdoblju prešla daleki put, reformirajući zakone, uzgradjujućiinstitucija,te jeobnovila svoje mjesto u medjunarodnoj zajednici, te implementirala glavnereforme. Od danas je Crna Gora promatrač na našim sastancima“, rekao je prvi čovjek Alijanse.

Crnogorski premijer Milo Đukanović kazao je da je Crna Gora odlučna ispunjavati vrijednosti svih članica Alijanse.

„Vjerujem da je ovo značajan dogadjaj za naše susjede. Približavanje Crne Gore Alijnsi i njenoskoro članstvo utjecaće na jačanje stabilnosti i bezbjednosti u našem regionu. Naši susjedi dobiće još jednog prijatelja u Alijansi, a NATO uvjerenog promotera svojih vrijednosti na istorijski zapuštenom prostoru Zapadnog Balkana. Svijesno smo da su ovo izazovna vremena za Alijansu i da jekolektivne bezbjednosti važnija nego ikada, da su solidarsnot i zajedništvo preduslov za njeno jačanje. Čast nam je što smo upravo u povom vremenima stičemo pravo da sjedimo za ovom stolom. Iako nećemo mati pravo glasa do formaliziranja članstva naš glas će se ćuti. On će prenositi poruku da je Crna Gora spremna da dijeli odgvornost sa saveznicimai da stoju rame uz rame s vama, u svim odlukama.

Đukanović je izrazio nadu da će Crna Gora sredinom 2017.postati punopravna, 29članica NATO saveza.

Nakon ceremonije u sjedištu Alijanse, crnogorski premijer na poklon je dobio penkalo s kojimsu šefovi diplomacija 28 članica potpisali Protokol o pristupanju Crne Gore.

XS
SM
MD
LG